Diari Més

Serveis

En marxa l'estudi previ del futur corredor de bus BRCat T1 entre Reus i Tarragona

Es tracta d’una evolució de la xarxa Exprés.cat amb prioritat a la carretera, trajectes més ràpids i que abastaria 15,2 km d’una ciutat a l’altra

Una imatge de l'activació dels busos Exprés.cat, el 2015.

En marxa l'estudi previ del futur corredor de bus BRCat T1 entre Reus i TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Territori inicia els moviments per desenvolupar els serveis BRT (bus ràpid trànsit) a Catalunya a través de la xarxa BRCat, que té com a objectiu «proporcionar un sistema de transport col·lectiu que pugui assolir els nivells de capacitat d’un sistema ferroviari però amb la flexibilitat de l’autobús». Un dels corredors del BRCat projectats enllaçarà Reus i Tarragona. La Generalitat ha tret a licitació ara la redacció de l’estudi previ sobre aquesta línia, que abastaria un total de 15,2 quilòmetres entre les dues ciutats, rebria la denominació de BRCat T1 i que suposa una evolució de l’actual xarxa d’altes prestacions Exprés.cat, la qual compta amb 5 línies a la demarcació.

El sistema BRCat, tal com està ideat, preveu la implantació de «vies específiques o altres mesures infraestructurals» que puguin ajudar a «potenciar la velocitat comercial dels serveis de transport públic en autobús per fer-los competitius amb el vehicle privat».

Els corredors BRCat «han de combinar estacions, carrils exclusius, vehicles confortables de baixes emissions, plans d’operació flexibles i tecnologia per proporcionar un servei eficient i d’alta qualitat enfocat a l’usuari». El sistema busca «potenciar l’autobús afavorint-lo enfront del vehicle privat, mitjançant la millora de la velocitat i el disseny dels traçats directes».

La manera com tot plegat es traslladi a la realitat és el que analitzarà l’estudi previ, que compta amb un pressupost de 77.343 euros IVA inclòs i un termini d’execució de 6 mesos. Reus-Tarragona ha estat escollida entre les línies a desenvolupar en considerar-se que és una de les que tenen una demanda major i més potencial de millora.

Demores en els accessos

Del total de 15,2 quilòmetres que quedarien inclosos en el nou corredor, fins a 6,1 corresponen a l’àmbit urbà. La documentació vinculada a les guies de redacció de l’estudi previ apunta que «tot i que habitualment no es detecten situacions de congestió servera en hores punta» en el trajecte entre Reus i Tarragona, «tant en l’accés a Tarragona com a Reus es poden donar ocasionalment situacions de retencions que poden produir demores en les línies que circulen habitualment per la T-11».

L’estudi del corredor BRCAT T1 haurà de concretar les intervencions necessàries per incorporar la zona a la xarxa BRCat, «definir una actuació tècnicament viable, analitzar la demanda i fer una avaluació socioeconòmica que posi de manifest la utilitat de la proposta». Així, s’hauran de perfilar aspectes com carrils bus i plataformes, senyalització de prioritat de bus, definició d’intercanviadors de la xarxa BRCat amb connexions a estacions ferroviàries i d’autobusos, aparcaments d’intercanvi o bé de dissuasió, noves parades de bus i prioritat semafòrica. Caldrà una revisió del trànsit que mesuri l’impacte d’aquestes solucions i microsimulacions en trams urbans d’uns 3,5 quilòmetres. I una anàlisi d’horaris i freqüències de pas en hora punta i hora vall, temps de trajecte i velocitat comercial, ubicació i distància de les parades, i política d’aturades. L’estudi previ contemplarà sistemes tarifaris integrats i la coordinació amb els serveis regulars interurbans i els urbans.

El conseller Damià Calvet havia presentat la implantació de la xarxa BRCat, en la sessió informativa dels objectius del Departament a la Comissió de Territori del Parlament celebrada el de 2018, com una de les «fites» a assolir. Es tracta, deia, de «tecnologia aplicada al servei de la mobilitat», i aclaria que «no estem parlant de grans infraestructures i molt costoses». L’opció permetria «interaccionar, a més, amb la xarxa urbana de transport públic». D’inici, es contemplaven els corredors de Reus-Tarragona, Blanes-Lloret, Girona-Salt, Manresa-Sant Joan de Vilatorrada o Granollers-Sabadell-Terrassa, «i així fins a 17 serveis de la xarxa BRCat».

tracking