Diari Més

Benestar

La Generalitat sanciona la residència Marià Fortuny de Reus per la mort d'un avi

Sagessa, que ha presentat un recurs d’alçada i sosté que compleix «tots els requisits de seguretat», ha aplicat millores al centre

Una imatge d'arxiu de l'exterior de la residència, que es troba localitzada al barri Fortuny.

La Generalitat sanciona la residència Marià Fortuny per la mort d'un aviOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expedient que el Servei d’Inspecció i Registre del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va obrir, l’estiu de 2018, a la residència Marià Fortuny per la mort accidental d’un usuari a les seves instal·lacions ha desembocat recentment en una sanció al centre. Fonts de la Generalitat concreten al Diari Més que Sagessa, gestora de la residència, ha presentat contra l’expedient un recurs d’alçada, el qual està pendent de resoldre’s. Els fets es remunten al 13 de juny de l’any passat, quan un avi va morir en precipitar-se, presumptament, per les escales interiors de l’equipament del barri Fortuny. Sense confirmació oficial, la cadira de rodes a la qual es trobaria subjecte hauria relliscat pels esglaons per motius que es desconeixen. L’home hauria estat traslladat a l’hospital però no es va poder fer res per salvar-li la vida. El Servei d’Inspecció havia realitzat una visita a la residència el gener del 2018 i en va dur a terme una altra immediatament després de la defunció.

Fonts de Sagessa consultades reconeixen haver rebut una sanció de la Generalitat en relació a aquest cas però no detallen en què ha consistit aquesta perquè interpreten que «es tracta d’un tema obert». Apunten que el recurs d’alçada l’ha presentat Sagessa «perquè es considera que l’actuació dels professionals del centre va ser correcta i que el centre compleix amb tots els requisits establerts en les mesures de seguretat». Amb tot, «s’han fet algunes millores» a la residència Marià Fortuny, «tant a nivell organitzatiu com estructural amb l’objectiu de reforçar encara més les mesures de seguretat», tal com precisen les mateixes fonts. En una primera resposta, al moment de produir-se la mort, des de Sagessa ja sostenien que l’equipament s’ajustava a «totes les mesures de seguretat del Departament de Treball».

En paral·lel a l’expedient sancionador iniciat per Treball, el Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus, en funcions de guàrdia, va rebre l’avís de la defunció d’una persona gran al centre i va iniciar moviments el 14 de juny. Dos dies més tard, el 16, va dictar interlocutòria de sobreseïment provisional. La família de l’home, però, es va personar després al procediment, tal com detallaven fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fa uns mesos, i això va generar que, al mes de setembre, Instrucció 2 acordés reobrir diligències. En aquell moment, no hi havia ningú en qualitat d’investigat ni s’havia concretat cap delicte. Les parcel·les que examinen la Generalitat i el jutjat en relació a l’actuació de la residència Marià Fortuny són diferents.

L’edifici es va inaugurar el 2015

La residència d’avis Marià Fortuny, ubicada al carrer Escultor Sunyol del barri Fortuny, va aixecar-se el 2010 però no es va inaugurar fins al 2015. La seva posada en marxa va estar vinculada a la revocació, per part de la Generalitat, del conveni que mantenia 20 places públiques a la residència d’avis Aljesa Vallmoll d’Alforja. Els 20 usuaris d’Alforja van traslladar-se a la Marià Fortuny per estrenar-la. Sagessa al presenta al seu lloc web com «pensada per a persones grans amb algun tipus de dependència, que necessiten recuperar-se i requereixen suport per desenvolupar les activitats diàries». El servei de residència es troba integrat en l’edifici del Centre d’Atenció Primària Marià Fortuny, donant lloc a un CAPI similar al que acull la residència d’Horts de Miró, que resta a l’espera d’entrar en funcionament.

tracking