Diari Més

Mobilitat

Pintura vermella als passos de vianants per evitar atropellaments

La Guàrdia Urbana inicia la implantació de la mesura a diferents punts com a «reforç de la seguretat»

Un dels nous passos de vianants que, a finals de la setmana passada, es va pintar a la riera d'Aragó.

Pintura vermella als passos de vianants per evitar atropellamentsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei de Mobilitat i Circulació de la Guàrdia Urbana de Reus ha començat a implantar l’ús de pintura vermella als passos de vianants de la ciutat. La finalitat, tal com detallen fonts municipals, és «reforçar la seguretat» de les persones que travessen. El sistema, que està present des de finals de la setmana passada a la riera d’Aragó i també s’ha estès recentment a espais com l’exterior de l’Hospital Sant Joan, entre altres, reserva aquest color més vistós per a determinades parts del pas. Una d’elles és el punt cec que es genera per la presència de vehicles estacionats, a l’inici del pas, on el vianant pot resultar menys visible.

L’aplicació de pintura vermella als passos de vianants, que mantenen també el blanc, l’havia reclamat amb anterioritat la ciutadania a través d’una proposta registrada a la convocatòria de pressupostos participatius 2019. Amb tot, la iniciativa va rebre tan sols 99 suports que no van resultar suficients per passar el tall i acabar materialitzant-se. En detall, la petició plantejava «pintar els passos de vianants amb pintura blanca i vermella per tal de millorar la seva visibilitat i augmentar la seguretat vial». És en aquesta mateixa línia que està treballant ara, a diferents punts de la ciutat, el Servei de Mobilitat i Circulació de la Guàrdia Urbana de Reus.

Les mateixes fonts recorden que «la seguretat en el trànsit a Reus és el fruit de la consciència dels conductors i de les mesures implantades per l’Ajuntament de Reus, recollides en el Pla de Seguretat Viària, que contribueixen a reduir els accidents de trànsit a la ciutat». Entre aquestes mesures n’hi ha de «físiques a la via pública, com la millora de la senyalització, la pacificació del trànsit i el redisseny de punts conflictius» però també «mesures adreçades a la ciutadania, com campanyes de prevenció i educació, la formació o el control».

Semàfors intel·ligents i zona 30

Dins el catàleg d’accions de reforç de la seguretat que porta a terme la Guàrdia Urbana, en concret, hi ha la instal·lació de nous semàfors intel·ligents, com el que va ubicar-se fa uns mesos al Tomb de Ravals o els d’autoregulació que s’han posat a la plaça de la Sang un cop culminades les obres de remodelació. També la creació de zones de limitació de la velocitat a 30 quilòmetres per hora. Al març, el nucli i el seu entorn van recuperar la senyalització horitzontal de zones 30 i prioritat per a ciclistes. Aquesta era una de les intervencions pendents com a part de la fase 1 del Pla de la Bici.

El 2018, es van generar fins a 80 noves places d’aparcament en bateria invertida al passeig Mata. Amb aquest disseny, pel qual l’Ajuntament fa anys que aposta, es facilita l’estacionament dels vehicles i es minimitza, alhora, el risc que suposa sortir marxa enrere en una via de dos carrils de circulació.

També en relació a l’estacionament, un total d’onze centres d’ensenyament a Reus ja disposen de zones d’aparcament per a pares d’alumnes. La darrera d’elles va instal·lar-la la Guàrdia Urbana a l’Escola Misericòrdia, al carrer Gandesa. L’Escola Bressol Municipal (EBM) L’Olivera, al carrer Puig i Ferrater, també n’ha estrenat una enguany. Es tracta de la primera EBM on s’ha incorporat aquest sistema, que fins fa algun temps estava present només a col·legis i a un institut. El Col·legi Pare Manyanet, La Salle, Maria Rosa Molas, l’Escola Isabel Besora, la General Prim, l’IES Baix Camp, el Col·legi Sant Pau, l’Escola Joan Rebull i la Montsant també en tenen una. Els aparcaments per a pares són zones reservades als familiars dels alumnes en les franges horàries següents: de 7.30h a 9.15h i de les 11.45h a 18h.

tracking