Diari Més

Solidari

El Banc dels Aliments duplica les entregues i tancarà del 5 al 31 d'agost

Tot i que «abans no ens aturàvem» a l’estiu, «els voluntaris sempre són els mateixos i fa un parell d’anys que hem de descansar»

Entre 8 i 10 persones maneguen el magatzem d'on surt l'ajuda per a 25.000 persones a Tarragona.

El Banc dels Aliments duplica les entregues i tancarà del 5 al 31 d'agostOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona està duplicant, durant aquest juliol, les quantitats que reparteix a les 140 entitats distribuïdores amb les quals treballa de manera regular. El mateix estan fent algunes d’aquestes entitats, al seu torn, amb les 25.000 persones a què, de mitjana, el Banc dels Aliments dóna mensualment ajuda. L’increment en el volum de menjar que es lliura a les famílies té la finalitat de «generar rebost» a les llars de cara a l’aturada de l’activitat del Banc, que romandrà tancat per vacances entre el 5 i el 31 d’agost.

Durant quatre setmanes, gairebé un mes sencer, no s’entregarà gènere. Des del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona expliquen que «antigament, no tancàvem a l’estiu. Però els voluntaris sempre som els mateixos i arriba un moment que, com qualsevol persona, hem de descansar». Per això, «el mes de juliol, el que fem és pràcticament duplicar les quantitats que lliurem perquè les entitats acumulin». Al Banc apunten que, lògicament, «el voluntari, tot i tenir voluntat, també necessita descansar» i «fa un parell d’anys que tanquem a l’agost perquè, pràcticament, ens hi veiem obligats». Moltes de les empeses aturen l’activitat coincidint amb aquestes dates i «mantenir-nos nosaltres oberts i mantenir tota la infraestructura en marxa, costa una mica».

Només per gestionar el magatzem del Banc dels Aliments, «és necessari un mínim d’entre 8 i 10 persones. Si no, no funciona». Al global de la fundació a les comarques de Tarragona col·laboren al voltant d’unes 34 persones que garanteixen el subministrament d’aliments a prop de 25.000 al mes. Recentment, el Banc va fer una crida a la ciutadania per incrementar la xifra de voluntaris i «sí que hi ha hagut resposta, molt positiva sobretot per part del jovent, però probablement no ha estat la resposta massiva que esperàvem. Ens hem quedat en un 50%». «Ja s’han incorporat alguns però hi havia gent que només podia venir al juliol. Si n’han entrat 10, només 3 es quedaran com a fixes. Som uns 34 voluntaris i, en aquests moments, en dies alterns, treballem al voltant de 42 o 44 persones. Però, després de l’estiu ens tornarem a quedar uns 37», apunten des del Banc.

Una pausa programada

La situació resulta delicada si és té en compte que, al setembre, «en tornar, ja pràcticament ens posem el Gran Recapte. Llavors, com no agafem forces, cada any ens fem una mica més grans i l’energia ja no és la mateixa». En aquestes quatre setmanes, «l’aliment que repartim es pot emmagatzemar sense problemes perquè a les entitats –15 d’elles a Reus– o persones que els rebin els aguanti durant tot el temps, i per això en repartim més». Pel que fa al menjar fresc, «hi ha programes com ara el de recuperació d’aliments de Reus que, en aquest cas, no s’aturen». La programació que ha fet el Banc dels Aliments durant el juliol garanteix que ningú no es quedarà sense menjar.

Des del Banc insisteixen en la crida a voluntaris i precisen que «tothom qui vulgui donar un cop de mà és ben rebut però amb una continuïtat i un dia fix. Necessitem que, com a mínim, puguin venir de les 9 a les 12 com a mínim. Es pot triar el dia, però ens fa molta falta que hi hagi una continuïtat. Dues mans són d’agrair, però amb coordinació».

tracking