Diari Més
Noemí Llauradó

Presidenta de la Diputació de Tarragona i vicealcaldessa de Reus

El govern de Reus vol aprovar nous pressupostos aquest 2019

«Som a temps, encara que sigui per als mesos de l'any que quedaran», valora la vicealcaldessa

La republicana estrena un càrrec de nova creació.

«La Diputació podria tenir uns serveis pedagògics i mostrar a la població què fa»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—La vicealcaldia és l’ombra de Pellicer?

—No. La vicealcaldia és el fruit d’un pacte entre Junts per Reus i ERC de que el govern havia de ser 50%-50% perquè ERC havia triplicat la representació i obtingut els millors resultats de la seva història. Volíem una governança que fos meitat i meitat. Per tal de visibilitzar-la, vam establir que les regidories que tindria ERC serien de pes, tal com ho són, i adreçades a les persones. També s’havia de visibilitzar en la figura de la vicealcaldessa, perquè fins ara no és possible tenir dos alcaldes. Les atribucions es plasmen en articular el Pla d’Acció Municipal i dibuixar com volem que sigui Reus al 2030, en un Pla Estratègic participat amb el conjunt de la ciutadania i persones expertes.

—Hi va haver un temps que les trobades entre Ballesteros i Pellicer es produien i es feien públiques. S’ha citat ja vostè amb Ricomà?

—Sí. A més, coincidim molt. Ell també és diputat a la Diputació i hem tingut altres trobades pel fet de ser del mateix partit. Tenim molt bona relació i afinitat i es pot aprofitar en benefici de les dues ciutats. Encara que sigui com a vicealcaldessa, crec que podrem establir una relació amb l’alcaldia de Tarragona.

—Ara, les reunions les assumirà vostè des de Reus i no l’alcalde? La vicealcaldia s’encarrega de projectes metropolitans.

—Jo he d’impulsar les reunions en l’àmbit metropolità. Però és evident que l’alcalde té les seves funcions d’alcalde i es reuneix amb alcaldes i alcaldesses, només faltaria.

—En quin punt es troba l’entitat de dret públic que gestionarà l’Hospital Sant Joan?

—Hi va haver una reunió la setmana passada i els terminis són els mateixos. S’està treballant en la manera de traslladar els actius i passius de la societat anònima municipal de l’Hospital a la nova entitat de dret públic que serà 100% del CatSalut. El municipi no es desprèn del tot de l’Hospital, tindrà veu perquè volem vetllar perquè l’Hospital continuï sent universitari i disposi dels recursos professionals i tota la tecnologia per millorar les llistes d’espera, que és el que importa a la ciutadania. El gestionarà el CatSalut però és l’Hospital de Reus.

—En campanya electoral, va prometre el desdoblament del CAP Sant Pere al barri del Carme.

—I continua en peu. Hi ha la voluntat per part del CatSalut i dels serveis territorials de Salut, del director Ramon Descarrega, de fer aquest desdoblament el més aviat possible. No és un projecte a mig termini, és a curt termini. Per tant, des de l’Ajuntament hi hem de posar totes les facilitats perquè millorarà les condicions de vida de la població a la qual atén l’EAP 1 i també les condicions laborals dels professionals que hi treballen. Pensem que cal un CAP en l’àmbit del Carme per dinamitzar el sector en habitatges i en equipaments, i dibuixar una centralitat.

—També dos nous centres cívics.

—Formen part del nostre programa electoral i de l’acord de govern amb Junts per Reus. Ara, les necessitats s’ubicarien al voltant del barri de la Pastoreta i del barri Niloga. La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals decidirà quin es pot començar abans, segons les possibilitats. Són molt convenients i sabem les funcions comunitàries que poden fer.

—En cultura, parlava de generar espais escènics a l’aire lliure. Aquesta podria ser la gran aposta?

—És una de les apostes més tangibles, però n’hi ha vàries. S’ha de començar per la planificació i tenir un projecte cultural de ciutat, que és una demanda que se’ns ha fet arribar molt des del teixit associatiu cultural i des dels professionals de la cultura. Cal un pla i un cronograma. I s’ha de fer en el marc d’un consell de cultura de la ciutat. A partir d’aquí, poden desenvolupar-se projectes com el dels espais escènics a l’aire lliure.

—Algunes propostes dels programes dels partits que han reeditat el pacte es contradiuen. Per exemple, la del projecte d’El Roser.

—ERC teníem pensades altres qüestions sobre el Roser però, quan arribem a un acord, hem d’aproximar posicions. Si no ho féssim, segurament no tindríem un pacte de govern. Ara bé, si nosaltres podem fer aportacions en el que pot ser el Centre Social del Roser, jo crec que seran ben rebudes si estan ben argumentades i no hi haurà dificultat per trobar un projecte que ens faci sentir còmodes a les dues forces.

—Són a temps d’aprovar uns pressupostos per al 2019? Voldran fer-ho?

—Sí. Ara es donen les condicions perquè puguin veure la llum perquè hi ha una majoria al govern i és convenient aprovar-los perquè hi ha una sèrie de necessitats que s’han de satisfer i el pressupost és una eina de la qual disposem. Encara que sigui per als mesos que queden d’any, sí que plantejaríem poder aprovar pressupostos nous. Hi ha hagut pressupostos que s’han aprovat passat el juny, a la Generalitat o a l’Estat. Hi ha la possibilitat i treballarem per poder-ne presentar uns.

—I els negociaran?

—Home, s’haurien de negociar. Nosaltres som partidaris de negociar-los. Si hi ha alguna aportació per part de l’oposició, serà benvinguda. Jo crec que sí.

—El govern governarà unit?

—Home, per favor, i tant.

—L’anterior mandat, hi havia la sensació que, en cert punt, cada partit gestionava la seva parcel·la independentment.

—No, no. A més, el mandat passat i l’actual no tenen res a veure. En el mandat passat, PDeCAT eren 7 regidors i regidores i ERC només érem 2 i Ara Reus també 2. Ara, la proximitat de pes de les dues forces és molt important. El pacte és per governar al 50%-50% i s’ha de veure que el govern actua amb una unitat estratègica i que no som regidories estanques que no es coordinen entre elles.

—Parla d’un 50%-50% entre ERC i Junts com si Ara Reus no formés part del pacte.

—El pacte que vam fer, el vam fer amb Junts. És evident que Ara Reus forma part del govern. Però el pacte al qual vam arribar i que seria 50%-50% va ser amb les dues forces majoritàries. És clar que Ara Reus forma part del govern i té dues regidories importants com són Recursos Humans i una part de Medi Ambient i Seguretat i Convivència Ciutadana. Tots som govern.

—-Què espera d’aquest mandat?

—Que el canvi que es volia que liderés ERC vegi la llum a través de les regidories que tenim, pensades per impregnar de polítiques d’esquerres i republicanes la ciutat. I que la ciutat planifiqui i avanci, que ho faci de manera participada i tenint en compte la diversitat. Que es vegi l’empremta d’ERC al govern.

tracking