Diari Més

Serveis

El Jutjat de Primera Instància número 8 de Reus obrirà el 31 de desembre

Estarà ubicat al mateix edifici de l’avinguda Marià Fortuny i esdevindrà el segon òrgan que el partit judicial estrena en dos anys

La façana de l'edifici dels jutjats de Reus.

El Jutjat de Primera Instància número 8 de Reus obrirà el 31 de desembreOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La posada en marxa del nou Jutjat de Primera Instància número 8 de Reus tindrà lloc el 31 de desembre d’aquest mateix 2019. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir la data prevista per a l’entrada en funcionament de l’òrgan, comprès en el Reial Decret de creació de 75 unitats judicials arreu de l’Estat –12 de les quals a Catalunya– corresponents a la programació de 2019. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia inclòs Primera Instància 8 de Reus en les peticions formulades en aquest sentit mesos enrere. Fonts del Departament de Justícia consultades pel Diari Més concreten que el nou jutjat s’incorporarà a l’edifici de justícia de l’avinguda Marià Fortuny, on hi hauria encara espai disponible.

El Reial Decret que inclou Primera Instància 8 es va donar a conèixer el passat 12 d’abril. Tal com detallaven llavors fonts del TSJC, «el juliol de 2018 s’havia donat un primer acord identificant la necessitat» del jutjat, la qual «va abordar-se en la comissió mixta amb el Departament de Justícia» poc més tard.

Amb data del 29 de gener, es va dur a terme la concreció dels «òrgans d’urgent necessitat» a Catalunya, el llistat dels quals havia sol·licitat el Ministeri de Justícia «per procedir a l’aprovació de la seva creació». El Jutjat de Primera instància número 8 de Reus va quedar, doncs, dins d’aquesta relació de propostes prioritàries per al Ministeri.

Problemes de congestió

El TSJC coneix i ha posat damunt la taula de forma reiterada «greus problemes de congestió» als jutjats d’instància de Reus, on apunta «retards i disfuncions» motivades perquè aquí s’ingressen «més del doble d’assumptes del que marquen els mòduls del Consell General del Poder Judicial».

Des del Col·legi de l’Advocacia de Reus, la degana Encarna Orduna recordava a l’abril, al moment de conèixer-se l’aprovació del Jutjat de Primera Instància 8, que «l’octubre de 2018 va començar a funcionar el Jutjat de Primera instància número 7 de Reus i el fet que s’hagi aprovat el número 8 serà molt important a l’hora de descongestionar els altres sis jutjats de primera instància». La degana precisava que, al partit, «hi ha molts procediments d’incapacitacions i d’internaments» que «feien pujar el volum de feina», i apuntava que «es tracta que els ciutadans tinguin tutelats els seus drets, que hi hagi una justícia àgil i eficaç». «Que es creï un jutjat no és la solució definitiva però sí que és un gran pas», afegia Orduna, que expressava que «ens hauria agradat que ens aprovessin també un altre d’instrucció» i deia que «falten mitjans i també personal amb formació» per atendre la ciutadania de manera òptima.

En una entrevista concedida a aquest rotatiu, el novembre de 2018, el jutge degà de Reus, Diego Álvarez de Juan, valorava que «els jutjats de Reus, històricament, han estat molt col·lapsats. És un partit judicial amb un volum de població important i una situació geogràfica gran. Molta de la gent que està als jutjats de Tarragona també està a Reus. Al final, és un macropartit de Tarragona i Reus que suma probablement al voltant de mig milió d’habitants. Això genera molta feina i una gran conflictivitat». «Reus necessita més jutjats en tots els àmbits. Anem molt col·lapsats. Ens caldrien tres o quatre jutjats més de civil, tres o quatre d’instrucció, un penal més i un altre jutjat social. Això suposaria duplicar la planta judicial. Espanya necessita jutjats», afegia el degà de Reus.

Alhora que el Jutjat de Primera instància número 8 de Reus, s’activaran el número 14 d’Alicante, el número 5 de Torrevieja i el número 29 de València. Les 75 unitats judicials aprovades aniran iniciant la seva activitat en diferents tongades, de manera progressiva, entre el pròxim 30 de setembre i el setembre de l’any 2020.

tracking