Diari Més

Serveis

Al·leguen contra l'obertura d'un nou crematori privat al Tecnoparc de Reus

Una empresa adjacent, un particular i Reus Serveis Municipals rebutgen el projecte «pels perjudicis que pot generar al polígon»

Una imatge d'arxiu del polígon Tecnoparc de Reus.

Al·leguen contra l'obertura d'un nou crematori privat al Tecnoparc de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sol·licitud de llicència ambiental per obrir un crematori al número 10 del carrer de Bèlgica que, tal com va avançar el Diari Més, Mémora Serveis Funeraris va començar a tramitar a l’abril, ha rebut tres al·legacions que frenen la construcció del nou forn, el qual seria el primer de privat a Reus i s’ubicaria al polígon Tecnoparc, al costat del tanatori de la mateixa funerària. Una de les al·legacions l’ha presentat una empresa adjacent precisament a les instal·lacions del tanatori de Mémora –on es projecta el crematori com una ampliació de serveis–, una altra ve d’una persona física i la tercera, de Reus Serveis Municipals, segons detallen a aquest rotatiu fonts municipals. Si posés en marxa el crematori, Mémora podria oferir íntegre el cicle funerari en una sola localització, al Tecnoparc.

Les tres al·legacions van en la mateixa línia i apunten «l’impacte que un crematori pot causar a la zona del Tecnoparc» donat que «l’activitat pot comportar una tipologia de molèsties que no la fan gens apropiada per un indret de la ciutat amb aquest perfil comercial i econòmic». El polígon comprèn, a més de FiraReus, diversos supermercats i un restaurant que es localitza a una distància relativament curta del tanatori de Mémora, que és també l’únic de privat que hi ha a la ciutat, on la societat municipal Serveis Funeraris Reus i Baix Camp copa el sector. Els impulsors d’aquestes al·legacions, les quals haurà de resoldre ara l’Ajuntament de Reus, demanen «una interpretació restrictiva de la normativa, donat que l’actual activitat de tanatori és innòcua però la de forn crematori que s’ha sol·licitat –en tant que a activitat de combustió– és potencialment contaminant».

Lloc de destinació de cadàvers

L’argumentació contra la col·locació d’un forn crematori al Tecnoparc reflectida en les tres al·legacions inclou que «l’ordenança municipal reguladora de la prestació de serveis funeraris i la Llei 2/1997, de 3 d’abril, sobre serveis funeraris, no preveuen la incineració com activitat compresa dins dels serveis funeraris» i que per això «s’interpreta que l’activitat de crematori no està contemplada en els usos serveis funeraris previstos en la zona on està instal·lada l’empresa». A més «la cremació és substitutiva de la inhumació i, com a tal, és considerada com una modalitat de destinació final d’un cadàver» i «un tanatori és un lloc de trànsit del cadàver, mai pot ser un lloc de destí. El destí final ha de ser l’enterrament al cementiri o la cremació en un lloc autoritzat». Les al·legacions conclouen reclamant «que es denegui la llicència ambiental per a l’ampliació de l’activitat de tanatori consistent en la instal·lació d’un forn crematori».

El grup municipal del PSC formularà un prec i demanarà en la sessió de ple d'aquest divendres «que l’Ajuntament analitzi els perjudicis per a la ciutat que pot ocasionar la instal·lació del crematori» i «que valori el desavantatge competitiu que representa entre les dues empreses funeràries si una actua amb responsabilitat instal·lant el crematori al costat del cementiri i l’altra ho fa al costat del seu tanatori».

El segon forn municipal encara no està en marxa

El segon forn crematori projectat per Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, l’entrada en funcionament del qual es va anunciar per al primer semestre d’aquest 2019, encara no està en marxa. Fonts municipals precisen que el forn es troba «al departament de contractació pendent de calendaris». Segons la normativa, tal com va concretar al seu moment Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, estarà catalogat com equipament d’altra capacitat, i contempla una xifra de serveis superiors a les 800 cremacions l’any. Té un pressupost de 175.000 euros. La instal·lació del segon forn doblarà com a mínim la capacitat del Crematori Municipal i podrà assumir fins a sis serveis diaris. Actualment se’n poden realitzar tres al dia. El Crematori Municipal, al costat del cementiri, va viure fa poc una reordenació d’espais i millores en la decoració. Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, també ha previst la implantació de nous filtres de partícules per les emissions al medi ambient.

tracking