Diari Més

Salut

L'accelerador lineal de l'antic hospital de Reus no tancarà durant l'estiu

L’aparell, aturat unes setmanes el 2018, i els altres 3 que gestiona el Sant Joan rebran pacients oncològics ininterrompudament

Una imatge d'arxiu de l'estrena d'un dels acceleradors lineals de la plaça del gegant Indi.

L'accelerador lineal de l'antic hospital de Reus no tancarà durant l'estiuOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els acceleradors lineals que gestiona l’Hospital Sant Joan, tres d’ells ubicats a Reus i un de quart a Tortosa, es mantindran actius i realitzant servei de manera ordinària «durant tot l’estiu», tal com detallen al Diari Més fonts de la regió sanitària. També continuarà en marxa, per tant, l’accelerador de l’antic hospital, a la plaça del gegant Indi, que el juliol de 2018 va deixar d’atendre temporalment pacients «per qüestions organitzatives» i que va haver de tornar a oferir tractaments poc després per absorbir la demanda d’un aparell bessó.

El regidor de Salut de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, concreta que «les necessitats de servei d’enguany» han fet que les quatre màquines «estiguin funcionant totes a ple rendiment» i precisa que, d’aquesta forma, s’estan «atenent totes les necessitats sense generar llista d’espera». No està previst que la situació es vegi alterada en la resta de l’any ni tampoc, en principi, amb el futur pas de la gestió del Sant Joan a una entitat de dret públic que configuri el CatSalut.

L’estiu passat, l’aturada temporal de l’accelerador lineal del gegant Indi, que igual que la resta irradia persones diagnosticades amb càncer, va generar un fort rebuig al territori. Al moment del tancament, s’hi atenien 13 pacients, sis dels quals finalitzaven el tractament en els dies posteriors. Els altres dos acceleradors a Reus, que es troben a les dependències del nou Hospital Sant Joan, en van assumir la resta. El director adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud, el doctor Joan Borràs, va comparèixer llavors per assegurar que el fet que l’accelerador s’aturés no implicava «afectació en cap pacient» i que, donat que es continuava fent el manteniment a la màquina, aquesta tenia sempre la possibilitat de «reobrir immediatament quan sigui necessari». De fet, tot i que la planificació inicial preveia deixar en pausa l’aparell fins al setembre, aquest va reactivar-se parcialment el dia 6 d’agost «per prescripció mèdica» i va absorbir la demanda d’un accelerador bessó, localitzat al Sant Joan i ple.

Una màquina nova

A l’edifici del nou Hospital Sant Joan hi ha una instal·lació que està preparada per acollir un tercer accelerador lineal, el qual hauria de ser una realitat quan el del gegant Indi exhaureixi la seva vida útil, en un termini aproximat de dos anys, tal com apuntaven des del propi centre sanitari el 2018. És a dir, en el futur el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre disposarien, «com ara, de tres acceleradors lineals gestionats pel Sant Joan a Reus, dos d’ells d’última generació i un quart a Tortosa també d’última generació, que cobriria les necessitats assistencials del territori». L’Institut Oncològic de Catalunya és el centre de referència a la demarcació en oncologia i atén uns 3.500 nous casos anuals de càncer. Pel que fa a la radioteràpia, realitza anualment uns 1.800 tractaments entre els quatre acceleradors lineals.

Fonts del Departament de Salut consultades han declinat, en reiterades oportunitats, facilitar la resta de la programació concreta de l’Hospital Sant Joan per a aquest estiu.

tracking