Diari Més

Interior

Mossos traslladarà a l'edifici 112 tres sales regionals de comandament

La policia reduirà de 7 a 3 aquestes unitats a Catalunya i reubicarà a Reus les que es troben a Manresa, Lleida-Pirineu i Girona

Una imatge d'arxiu de les instal·lacions del 112.

Mossos traslladarà a l'edifici 112 tres sales regionals de comandamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya passarà de tenir set sales regionals de comandament dels Mossos d’Esquadra a quedar-se amb només tres que estaran ubicades a l’edifici del 112 de Reus, el complex Egara i Barcelona. Les quatre restants, doncs, es repartiran entre aquests tres punts, tal com detallen fonts de la policia catalana al Diari Més. Les mateixes fonts concreten que la finalitat del moviment és «incrementar l’eficiència, aplicar l’economia d’escala i un estalvi d’efectius que en cap cas perjudicarà el servei a la ciutadania i que implicarà una millora en el funcionament».

D’aquesta manera, l’edifici del 112 –anomenat CAT112–, on hi ha ara la sala regional de comandament que gestiona les regions policials de Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, assumirà tres sales més, totes elles de l’àrea no metropolitana: la de la regió central (ubicada a Manresa), la compartida entre les regions de Ponent (Lleida) i Pirineu Occidental (La Seu d’Urgell), i la de Girona. El trasllat de les dues primeres a Reus es produirà «entre finals de 2019 i principis de 2020», mentre que el pas de la de Girona al 112 «està previst però es materialitzarà més endavant». Egara acollirà les dues sales regionals de comandament de l’àrea metropolitana –que són Metropolitana Nord (Granollers) i Metropolitana Sud (Sant Feliu de Guíxols)– i Trànsit, i a Barcelona hi haurà la de la regió policial metropolitana de Barcelona.

A les sales de comandament, entre altres funcions, es gestionen les patrulles de la policia catalana quan es rep un avís a través del telèfon d’emergències o d’altres vies, donat que es compta amb una visió global de la localització de cadascuna d’elles. Les pròpies patrulles es mantenen permanentment en contacte amb les sales mentre porten a terme un servei. Fonts de Mossos d’Esquadra asseguren que la desaparició d’aquestes quatre sales com a tal i el seu repartiment entre Reus, Egara i Barcelona «no empitjorarà l’atenció» sinó que la farà «més eficient». També que els agents que fins al moment hi desenvolupaven tasques –aquestes funcions les fan sempre Mossos i no operadors– «mantindran la seva feina aquí o a altres apartats dins el cos policial», de manera que el pas podria suposar un alliberament d’efectius per a altres assumptes.

Espais infrautilitzats

En el cas concret de l’edifici del 112, rebre els espais de coordinació que abans es trobaven a Manresa, Lleida i Girona hauria de posar més activitat a unes instal·lacions que, tot i haver representat una inversió rellevant, es troben ara infrautilitzades. La regió policial central (Manresa) aplega el Bages, el Berguedà, el Solsonès, l’Anoia i Osona. La de Ponent (Lleida) abasta la Noguera, la Segarra, l’Urgell, el Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell; i la de Pirineu comprèn l’Alt Urgell, la Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça. La regió policial de Girona, finalment, té el Ripollès, la Garrotxa, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva.

Fora de Barcelona

Reus i l’edifici del 112 es quedaran, de fet, totes les sales que es trobaven fora de l’àmbit de Barcelona. A Catalunya, en global, hi ha nou regions policials, tot i que aquestes quedaven emmarcades en set sales regionals de comandament, donat que les regions de Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre en comparteixen una i Ponent i Pirineu Occidental, una altra. La xifra de set sales es reduirà en pocs mesos «sense que la qualitat del servei es vegi perjudicada».

tracking