Diari Més

Política

Junts per Reus vol tancar el pacte amb ERC i Ara Reus per Sant Pere

La formació republicana estaria intentant que la CUP també en sigui partícep per tal d’igualar forces dins del govern

Carles Pellicer el passat 15 de juny recollint la vara d'alcalde de la ciutat per tercer mandat seguit.

Junts per Reus vol tancar el pacte amb ERC i Ara Reus per Sant PereCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa 11 dies que Carles Pellicer va recollir la vara d’alcalde per tercer mandat consecutiu, en aquest cas rebent el suport d’ERC i Ara Reus, socis amb els quals ja va governar en la legislatura passada. Amb tot, la ciutat encara no té un govern constituït, la formació del qual podria fer-se el pròxim divendres o dissabte, per Sant Pere, si finalment, les reunions de Junts per Reus amb ERC i Ara Reus donen els seus fruits. Malgrat tot, segons ha pogut saber Diari Més, hi ha una quarta força involucrada en aquests pactes, la CUP.

ERC vol que aquesta formació independentista també formi part del govern, tot i que Junts per Reus no ho veu amb bons ulls, tot i que podria atorgar-li algun estatus. Els neoconvergents asseguren que si no aconsegueixen formar el govern de majoria per Sant Pere, començaran el mandat l’1 de juliol en minoria.

Les negociacions per arribar a ser alcalde no van ser fàcils, ja que tot i tenir el suport d’Ara Reus des d’un principi, semblava que ERC no cediria amb la clara intenció de fer Noemí Llauradó alcaldessa del municipi. Amb tot, el dia 15 de juny va aconseguir els vots d’Ara Reus i ERC per a proclamar-se alcalde de la ciutat, sent això l’únic fet clar i oficial del nou govern.

Des d’aquell dia fins a data d’avui les tres parts implicades, Junts per Reus, ERC i Ara Reus han estat negociant però reunint-se per separat, sense aconseguir asseure en una mateixa taula la formació republicana i la municipalista, que no semblen disposats a compartir mandat per segona legislatura consecutiva, tot i que tots dos van fer un bon balanç general del govern anterior.

Tot apunta que la ciutat disposarà de govern i, per tant, de regidors, per Sant Pere. De fet, des de Junts per Reus es marquen el dia 29 com a data límit per a constituir un govern en majoria amb ERC i Ara Reus. Segons detallen a aquesta redacció fonts d’ERC, les negociacions estan avançant a «bon ritme» i també confien en tenir govern a finals d’aquesta setmana. Així doncs, sembla que tot es desencallarà en les pròximes hores o dies.

Tot i que Pellicer és alcalde de Reus gràcies al suport d’ERC i Ara Reus en la sessió d’investidura, podria ser que un quart partit polític s’unís a aquest govern, passant de 15 a 18 regidors, o, almenys que també en prengués part indirectament. Aquest partit seria la CUP, ja que ERC estaria pressionant perquè entri al govern. Aquesta decisió estaria presa per igualar forces dins el govern. Així doncs, la unió entre Junts per Reus i Ara Reus, sumant 9 regidors, seria igual a la d’ERC i CUP, amb uns altres 9, i d’aquesta manera la formació republicana s’asseguraria igualtat en les decisions importants que s’hagin de prendre en aquest mandat de quatre anys. Amb tot, aquesta només és una de les possibilitats que ara mateix hi ha damunt la taula per a formar un govern amb majoria àmplia i, segons apunten des de Junts per Reus, no seria una opció vàlida, malgrat que estudiaran donar-li més estatus, formant govern amb ERC i Ara Reus i tenint a la CUP com aliada des de fora.

Caelles, única regidora

Ara mateix, l’única regidora de la qual disposa la ciutat és Montserrat Caelles. Divendres passat, Pellicer va signar un decret de delegació especial a favor de la regidora Montserrat Calles de totes les facultats en relació a la direcció i gestió de totes les activitats de la Festa Major, una delegació que tindrà efectes fins al 30 de juny. Per tant, mentre no s’aprovi el cartipàs no hi ha personal eventual contractat ni dietes ni sous per a regidors.

tracking