Diari Més

Turisme

Fito i Rosaura tasten vi al campanar

Còdol Educació ens endinsa en la llegenda de Rosaura, la filla del campaner de la Prioral de Reus

Fito Luri interpretant la Llegenda de Rosaura aquest divendres al Campanar de Reus.

Fito i Rosaura tasten vi al campanarCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus. Desembre de 1640. Les tropes de Felip IV entren victorioses a la ciutat després de la rendició de la població. La jove Rosaura, filla del campaner de Sant Pere, contempla l’escena des de dalt de tot del campanar, plena de ràbia. En un instant, la seva mirada topa amb la de l’altiu capità de les tropes castellanes. Una mirada que canviarà l’esdevenir de la ciutat i de la mateixa Rosaura, i convertirà la jove donzella en l’heroïna que farà despertar als reusencs contra l’enemic.

Aquesta llegenda, recollida l’any 1920 per Claudi Montanya a la Revista del Centre de Lectura, és el punt de partida de la nova proposta de Còdol Educació, una activitat que es va estrenar la setmana passada, en el marc de la Festa Major de Sant Pere de Reus.

En aquesta ocasió l’escollit per glossar la història de Rosaura és Fito Luri, que fa les funcions de guia i trobador en la visita pel Campanar de la Prioral. El cantautor ha compost per a aquesta acció un seguit de peces que, en un crescendo narratiu i musical, desgranen la desventurada història de Rosaura. Des de la porta d’accés, Luri convida el públic a seguir-lo fins al cim del Campanar, tot pujant per l’escala de la torre i fent aturades en punts tan emblemàtics com la sala del rellotge, on la música del trobador acaba dolçament sincronitzada amb el tic-tac de la maquinària.

Un cop a la sisena planta, i des de sota mateix de la magnífica campana Petra Clàudia, Luri desgrana el final de la història mentre el sol es pon sobre la ciutat. L’experiència es complementa amb una degustació de vi de la DO Tarragona, que se serveix ben fresc mentre sonen les últimes notes i els darrers rajos de sol donen pas als últims contrallums del dia –dibuixant una postal idíl·lica però també esguerrant totes les fotos.

Un cop més, Còdol Educació ha dissenyat una experiència sense arestes, en què la memòria històrica se serveix a cavall dels sentits i les arts. En aquesta ocasió amb la complicitat de Fito Luri en el paper de trobador contemporani. No hi ha roba d’època –Luri apareix vestit de color negre, amb una sola concessió a les espardenyes de vetes–, ni dades històriques que recordin l’any de construcció del Campanar o quantes campanes hi ressonen. Aquesta no és la intenció, però com passa sempre amb les experiències Còdol, tampoc es troba a faltar.

Les visites es fan en grups reduïts, a causa de les mateixes condicions del campanar. Pot passar que mentre Luri –més reusenc que la coca amb cireres– estigui tocant, sonin les campanes, o a la plaça del Mercadal hi ressoni la Tronada. Circumstàncies que, més que entorpir l’activitat, l’engalanen encara més.

L’activitat té una hora de durada i es fa tots els divendres de juliol i agost a les vuit del vespre. El preu és de 13 euros per persona, 10 euros per als joves d’entre 8 i 17 anys, i gratuït per als menors.

tracking