Diari Més
Gonzalo Boye Tuset

Advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín

Política

«Qui ha creat aquest problema han estat les altes instàncies jurisdiccionals»

L’advocat de Puigdemont i Comín lamenta que «la justítica espanyola no té contrapès i això els dona un poder perillós»

Gonzalo Boye ahir al centre de Lectura on va presentar el seu darrer llibre sobre el procés.

«Qui ha creat aquest problema han estat les altes instàncies jurisdiccionals»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín va presentar ahir al Centre de Lectura el seu llibre Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso, en el qual parla del procés català des que els polítics independentistes van marxar d’Espanya. Els assistents, que van omplir la sala fins al seu límit i part del passadís d’entrada, van ovacionar amb molts aplaudiments l’advocat a qui van aprofitar per encoratjar.

—Com estan Carles Puigdemont i Toni Comín?

—Estan molt bé, molt tranquils i ocupats a la vegada per totes les tasques que han de realitzar. Ho estan vivint tot amb molta fermesa, ells saben que no es pot fer ni una passa enrere.

—Vostè va anar a recollir les actes d’eurodiputats de tots dos però no li van deixar. Per què?

—No van voler que l’agaféssim. Bàsicament perquè ells s’estan saltant la llei i fan el que volen. No van voler acceptar-ho i ara ho hem presentat per registre i hauran de resoldre-ho. Nosaltres vam anar allà perquè havíem d’anar, si no, tampoc hi haguéssim assistit. Nosaltres sabem que el registre es presenta per escrit i ho teníem tot preparat i ho vam enviar aquell mateix dia.

—Creu que amb aquest registre Puigdemont i Comín podran exercir d’eurodiputats?

—Sí, un cop que això surti de l’Estat Espanyol això tindrà un altre tipus de resolució. L’Estat seguirà dient coses però nosaltres quan arribi el moment doncs actuarem fora.

—Per tant, el 2 de juliol podran exercir d’eurodiputats?

—Bé, nosaltres no sabem el dia exacte però sabem que estaran allí i amb el dret de la Unió Europea a la mà hauran de resoldre’s en aquest aspecte.

—Com a eurodiputats, podrien tornar a casa?

—Tindrien immunitat en tots els països de la Unió Europea de fet, ja la tenen però l’Estat no l’està respectant.

—Així doncs, el retorn no seria possible, veient el cas de Junqueras.

—El fet de venir o no venir és més de seguretat que no pas de legalitat. A Espanya pot passar qualsevol cosa igual que a Turquia.

—En el llibre parla des del dia que els polítics catalans marxen fora d’Espanya. Ho van fer influïts per vostè?

—No. Ells la decisió ja la tenien presa fa molt temps el que passa que evidentment nosaltres comencem a assessorar-los el dia 28 o 29 d’octubre del 2017 i ho seguim fent ara però la decisió va ser política i prèvia.

—Dóna la sensació d’anar una passa per davant, com en el cas de les actes d’eurodiputats que ja portaveu l’escrit.

—Sabem tot el que faran. Ells se saltaran la llei de totes les maneres possibles per intentar aconseguir dos objectius: per una banda que Puigdemont, Comín i Junqueras no entrin al Parlament Europeu; i per l’altra, si és possible, posar-los a la presó. Però jo dic el mateix que moltes vegades he dit al jutge Llarena, si vostè està tan segur que no tenen immunitat perquè no cursa la tercera euroordre? És tan senzill com això.

—Com creu que acabarà el judici dels presos?

—Hi haurà una sentència que no ens agradarà. Tot i que, com a mínim, per a Junqueras no hauria d’haver-hi aquesta sentència perquè com a mínim ell té immunitat. Però estan tan llançats que els importa molt poc el què digui la llei i Europa.

—Veu una solució clara al conflicte?

—Mentre estigui judicialitzat i els qui manin a Espanya siguin els jutges jo no veig cap solució. Hem de canviar les altes instàncies jurisdiccionals espanyoles que són les que creen el problema. Caldria fer una sèrie de reformes i estructurar un estat a partir de principis molt bàsics i clars que són els mateixos que recull l’article 2 del Tractat de Lisboa i en molts textos legals de la Unió Europea. Ara mateix les altes instàncies jurisdiccionals no tenen contrapès i això les converteix en un poder perillós.

—Per tant, també passa per una solució política.

—Per descomptat. Els jutges han decidit que els catalans som els dolents, però que passarà si un dia decideixen que són els socialistes, els andalusos o els gallecs. Les decisions polítiques no poden estar en mans de les altes instàncies jurisdiccionals que més utilitzen el seu poder. Un bon exemple en aquests moments és el que va passar amb el cas de Lula, un alt magistrat coordinat amb una sèrie de fiscals enfonsen la carrera política de Lula, el posen a la presó i altera la política brasilera i també fent Ministre de Justícia a Bolsonaro. Jo veig molts paral·lelismes.

Boye omple el Centre de Lectura

L’advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín va presentar ahir al Centre de Lectura el seu llibre Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso, en el qual parla del procés català des que els polítics independentistes van marxar d’Espanya. Els assistents, que van omplir la sala fins al seu límit i part del passadís d’entrada, van ovacionar amb molts aplaudiments l’advocat a qui van aprofitar per encoratjar.

Boye, al centre, amb Marcel Banús, a la dreta, qui va ser l'encarregat de presentar l'acte al Centre de Lectua.

«Qui ha creat aquest problema han estat les altes instàncies jurisdiccionals»Olívia Molet

tracking