Diari Més

Política municipal

La negociació nacional entre JuntsxCatalunya i ERC decidirà l'alcaldia de Reus

Noemí Llauradó assegura que l’alcaldia «és un dels serrells per tancar», vol la CUP al govern i posa el PSC com la segona opció

Noemí Llauradó i el seu equip abans de l'assemblea d'aquest dijous.

Llauradó supedita el pacte a Reus a un acord nacional entre JuntsxCat i ERCOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’assemblea d’ERC, amb la presència de militants «i també simpatitzants i persones amigues del partit», va avalar ahir l’equip negociador de la formació, integrat pels sis regidors que afronten el pròxim mandat, per «donar-se un temps» a l’espera «d’un acord entre ERC i Junts per Catalunya, a nivell nacional, del qual sabem que s’estan enllestint els detalls i que implicaria el pacte que hauríem de prendre des de Reus». En relació a en qui recauria l’alcaldia si l’entesa a Barcelona acaba quallant, la cap de llista republicana, Noemí Llauradó, concretava ahir que la qüestió «és un dels serrells pendents i que formen part de la negociació». Un segon escenari, si aquest no es donés, consistiria a «explorar el millor acord possible que tingui una majoria republicana i independentista, amb l’alcaldia republicana». És a dir, la fórmula ERC, PSC i CUP. Igualment en el cas que Llauradó acabés fent costat a Carles Pellicer (Junts per Reus), i que aquest aconseguís el seu tercer mandat consecutiu, «plantejarem que la CUP entri al govern».

A poc més de 24 hores de la investidura del nou alcalde, que es produirà demà, dissabte 15 de juny, a les 12 del migdia, la cap de llista d’ERC demanava ahir «una mica més de temps» i explicava que «l’assemblea ens ha donat suport perquè esperem». En una compareixença davant els mitjans, convocada a les nou del vespre i vuit dies després d’haver-se pronunciat per últim cop, Llauradó insistia en no renunciar obertament a la vara, cosa que molt probablement hagi d’acabar fent si l’entesa nacional la col·loca de nou en un pacte amb Junts per Reus, força més votada el 26-M. I es mantenia ferma en fer lloc a la CUP per configurar «un govern que sigui netament independentista i republicà».

Junts i CUP, però, s’han exclòs mútuament en reiterades ocasions des que s’obrissin les converses, i els de Marta Llorens han demanat públicament més d’un cop el cap de l’actual alcalde. En aquest sentit, Llauradó treia pit ahir d’haver «assegut a la mateixa taula» ambdues formacions, en diverses reunions a tres bandes, i detallava que «hem anat avançant i hem parlat, fins i tot, d’àrees». En aquestes trobades entre ERC, Junts per Reus i la CUP, promogudes pels republicans i que s’han succeït almenys en dues ocasions, «vam estar parlant de si ens vèiem tots tres governant la ciutat i és cert que els tres ens hi vèiem, però amb condicions diferents». «Per Junts per Reus la condició era que l’alcalde Carles Pellicer ho havia de ser els quatre anys, per la CUP és que Pellicer no ha de ser l’alcalde i nosaltres volíem liderar aquest acord», afegia Llauradó. Fonts de Junts per Reus –que ahir també va celebrar una assemblea a la seva seu, la qual va desenvolupar-se a porta tancada i sense fotos– han declinat pronunciar-se sobre aquest extrem.

Pellicer, de fet, s’ha mantingut des de l’endemà de les eleccions en una proposta única: vol repetir el pacte amb ERC i Ara Reus, «un acord avalat per la ciutadania i que ha aconseguit 20.000 vots», i la formació que encapçala no ha posat mai damunt la taula la possibilitat d’entregar-lo a canvi d’assegurar el govern. Si no hi ha alternativa, serà alcalde. I si Junts per Catalunya i ERC governen de la mà, també. Ara Reus ja va confirmar que posa els seus 2 regidors «al servei de l’estabilitat» i atribuïa a «tacticismes» la determinació de Llauradó de deixar el partit municipalista fora de les equacions.

Els cupaires, a favor d’investir-la

A més de Junts per Reus i ERC, també PSC i CUP van dur a terme ahir assemblees. Els socialistes ho van fer sense el seu líder, Andreu Martín, per informar la militància de les darreres negociacions. La CUP va poder triar entre diferents opcions: ERC, Junts i CUP; ERC, PSC i CUP; votar a favor de la investidura de Llauradó o l’oposició. Fonts de la CUP detallaven que «l’assemblea aposta majoritàriament per Llauradó a la investidura i li recorda que Pellicer no ha sumat mai en l’independentisme».

Assemblea de la CUP de Reus, aquest dijous.

Llauradó supedita el pacte a Reus a un acord nacional entre JuntsxCat i ERCOlívia Molet

Reunió de militants del PSC de Reus.

Llauradó supedita el pacte a Reus a un acord nacional entre JuntsxCat i ERCOlívia Molet

tracking