Diari Més

Carles Pellicer serà investit alcalde amb el suport d'ERC i Ara Reus

L’acord entre Junts i els republicans preveu una vicealcaldia que ocuparà la candidata republicana Noemí Llauradó

Pla mitjà del cap de llista de Junts per Reus, Carles Pellicer, en roda de premsa entre les regidores Montserrat Vilella i Teresa Pallarès.

Junts per Reus i ERC arriben a un acord per investir PellicerACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Pellicer serà investit alcalde de Reus per majoria absoluta amb el suport ja anunciat dels dos regidors d’Ara Reus i els vots favorables dels sis representants d’ERC, amb qui finalment ha segellat un acord. Com a contrapartida, i per visualitzar el pes polític dels republicans després de triplicar regidors en les eleccions del passat 26-M, la cap de llista Noemí Llauradó ostentarà una vicealcaldia. Els republicans volen que la CUP s’integri a un futur govern amb Junts, mentre que la candidatura de Pellicer descarta els anticapitalistes i insisteix que la prioritat és reeditar el tripartit del darrer mandat amb el partit municipalista Ara Reus.

ERC ha explicat que l’acord d’investidura amb Junts per Reus preveu la creació d’una vicealcaldia que ostentarà Llauradó, amb la intenció de donar visibilitat «als dos accents» del futur govern i que atorgui als republicans el lideratge que mereix «haver triplicat regidors» el 26-M. El càrrec de nova creació assumirà la representació i les relacions institucionals amb la Generalitat, coordinarà l'acció de govern mitjançant comissions tècniques i presidirà una comissió de regidors delegats.

«Creiem que és un bon pacte almenys per començar el camí, que s’ha de complementar amb un acord de govern que intentarem que sigui el millor possible», ha dit la candidata d'ERC. En aquest sentit, Llauradó ha insistit que vol que la CUP se sumi a un govern entre Junts i ERC per reforçar el caràcter independentista i republicà del nou consistori.

Després que les converses amb el PSC i la CUP per explorar una alternativa no hagin fructificat pels diferents «condicionants» de cada partit, Llauradó ha admès que la prioritat era un pacte «en clau nacional». Segons l’alcaldable, un acord que inclogués partits «que no reconeixen que tenim presos polítics, que el judici és una farsa o el dret a l’autodeterminació» seria difícil de mantenir, més i tot amb la previsible condemna dels dirigents independentistes.

Pel que fa a les negociacions, Llauradó ha dit que el pacte és local i que no s’ha decidit des de Barcelona, tot i que ha admès que ERC i Junts per Catalunya han estat i estan negociant les alcaldies de diversos municipis i el lideratge d’’institucions com la Diputació de Tarragona. Sobre la decisió final a Reus, Llauradó ha subratllat l’aposta per fer «governs republicans i independentistes».

Posteriorment ha comparegut el cap de llista de Junts per Reus, Carles Pellicer, per confirmar l’acord d’investidura. L’actual alcalde en funcions ha reivindicat que, com a força més votada, li correspon l’alcaldia durant els quatre anys de mandat, i ha apuntat que la vicealcaldia s’ha acordat en les converses «discretes» que han mantingut amb els republicans per «visualitzar la importància que tindrà ERC com a soci de govern».

Carles Pellicer serà investit amb una majoria absoluta de quinze vots -set de Junts, sis d’ERC i dos d’Ara Reus, socis de govern en el darrer mandat-. A partir de dilluns, ha apuntat Pellicer, treballarà per configurar un govern de quinze membres amb els mateixos actors que fins ara. «La prioritat és Ara Reus i no contemplem la CUP al govern», ha sentenciat el candidat a la reelecció.

Malgrat les converses d’ERC per pactar un govern d’esquerres i desbancar-lo, Pellicer ha dit que la confiança amb els republicans està «intacta». El candidat ha tornat a estendre la mà al PSC -i també a la CUP- perquè tinguin «un rol institucional» -per exemple, negociant temes de ciutat amb el govern espanyol, en el cas dels socialistes- i col·laborin amb el govern des de fora en els temes estratègics. «Després de tres setmanes d’incertesa, estem satisfets de poder seguir liderant la ciutat», ha celebrat Pellicer.

La cap de llista d'ERC a Reus, Noemí Llauradó, amb la cap de l'agrupació local i els altres cinc regidors electes al fons.

Junts per Reus i ERC arriben a un acord per investir PellicerACN

tracking