Diari Més

ERC busca un pacte amb Junts o PSC més CUP i l'alcaldia quatre anys

Llauradó aparta Ara Reus, de qui ha estat sòcia en el darrer mandat, i prioritzarà «un govern republicà, independentista i sòlid»

Els sis regidors d'ERC a Reus, després de les eleccions del 26-M, en roda de premsa al local dels republicans, amb la cap de llista Noemí Llauradó al centre, parlant de pactes postelectorals.

Ajuntament, Noemí Llauradó, ERC, pacte, 6-M, Reus, acord, eleccionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC sondejarà l’opció d’un pacte «republicà i independentista» amb Junts per Reus i CUP i analitzarà, també, la possibilitat d’un govern «d’esquerres» de la mà de PSC i CUP. La primera fórmula és la preferida. En ambdós casos, però, «hem d’estar presents sí o sí» i «haver triplicat regidors ens avala per tenir l’alcaldia quatre anys». Deu dies després del 26-M, a l’equador del període de negociacions previ a la constitució del nou plenari, la candidata republicana, Noemí Llauradó, ha comparegut avui al Casal Foment per dibuixar «els nostres dos escenaris possibles, forts i estables» i avançar que «fins ara hem estat establint contactes de manera bilateral i ara els haurem de mantenir a tres bandes».

Llauradó diu tenir les idees molt clares: «Una alcaldia republicana en un govern republicà, independentista i sòlid». Assegura, però, que aquestes «no han de significar línies vermelles, com sí que tenen altres partits, sinó principis» i que el compte enrere per al 15 de juny no els posa pressa. Aquests dos escenaris seus deixen fora, a més, Ara Reus, partit del qual ERC ha estat soci de govern en el darrer mandat i que «no s’ha posicionat ni per ser de dretes ni d’esquerres, ni per ser independentista o no i, per tant, queda exclòs de la nostra equació».

Tres forces

Els comptes d’ERC en relació als resultats dels comicis mostren que les esquerres «amb totes les forces que es van presentar, representen 21.313 vots mentre que la dreta en té 20.951». També que «l’eix republicà i independentista ha obtingut 21.628 vots enfront dels 15.843 de les forces que no són independentistes». De qualsevol manera, «volem un govern estable i calen tres forces», ha apuntat Llauradó, que destacava que ERC «hem passat de tenir-ne 2 a comptar amb 6 regidors» i que «les urnes ens han perfilat com el partit amb més representació que està present en els dos escenaris possibles».

Des de la formació republicana, ha afegit la seva alcaldable, «la nostra prioritat és fer un govern republicà i independentista» i «com que hem estat la força que ha crescut més en vots i regidors, ens sentim legitimats per liderar un acord i assegurar una alcaldia sòlida per tal d’afrontar la situació que ens ve a nivell de país». En contraposició amb el dibuix que inclou els socialistes, acostar-se a Junts per Reus «és l’acord que veuria millor força gent de la ciutat i sabem que nosaltres el volem liderar».

Per davant d’ERC en vots hi ha Junts per Reus, força guanyadora amb 7 regidors i on l’actual alcalde, Carles Pellicer, prova d’encetar el seu tercer mandat a través d’una entesa amb ERC i Ara Reus. La negativa de Llauradó a fer lloc a la formació que lidera Dani Rubio descartaria, llavors, aquesta alternativa. D’altra banda, el fet que la CUP no estigui ja disposada a participar d’un govern amb els socialistes i hagi mostrat públicament el rebuig a la figura de Pellicer anul·laria les altres dues sumes que ha plantejat avui ERC. A no ser, però, que Junts accedís a desplaçar el seu candidat, qüestió que en aquests moments no està damunt la taula. «Jo no he sentit que no volguessin seure, sinó que no volien Pellicer alcalde. Nosaltres fem la proposta i esperarem quin és el resultat. Estem convençuts que, de seure, ningú no es pot despenjar», ha apuntat Llauradó sobre la CUP.

Llauradó vol celebrar aquesta mateixa setmana dues trobades a tres bandes, amb Junts i CUP i amb PSC i CUP i pronunciar-se sobre el posicionament que prengui la setmana vinent. «Som els de teixir les aliances i els d’arribar a acords, i posem la nostra capacitat al servei de la resta de forces», ha valorat la republicana, que deia que «no renunciem a l’alcaldia perquè som el partit que representa la centralitat a la ciutat». El PSC va oferir la setmana passada un acord on l’alcaldia es repartís amb ERC. Junts per Reus, Ara Reus i la CUP han rebutjat fer declaracions.

tracking