Diari Més

Educació

Les Escoles Bressol Municipals de Reus potencien l'autonomia dels infants i el treball amb la família

Han impulsat un projecte educatiu innovador i amb segell propi, influït per les bases de Pikler

Actualment, compten amb sis centres i ofereixen gairebé 500 places.

Les Escoles Bressol Municipals de Reus potencien l'autonomia dels infants i el treball amb la famíliaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xarxa d’Escoles Bressol Municipals (EBM) de Reus integra sis centres: el Lligabosc, Montsant, el Marfull, l’Olivera, la Ginesta i el Margalló amb una oferta de prop de 500 places públiques per a infants de 0 a 3 anys. Més enllà de l’increment de les inscripcions que ha permès obrir tots els centres o les ajudes municipals a les famílies amb menys recursos per ajudar a conciliar vida familiar i laboral, les Escoles Bressol Municipals han impulsat un projecte educatiu innovador, de qualitat i amb segell propi.

Formació amb la mirada Pikler

Des de fa tres anys s’està formant a les educadores i altres professionals que treballen a les Escoles Bressol Municipals des d’un mateix vessant pedagògic. És un canvi de mirada cap a l’infant que potencia l’autonomia de l’infant, sempre acompanyat pels educadors i les famílies, de manera que avança a mesura que se sent segur. Aquesta autonomia implica tenir mirada respectuosa envers l’infant, acompanyant el seu camí però donant temps, respectant el joc i la seva tria d’activitat. Així mateix, realitzen un treball metodològic constant, centrat en la revisió de les propostes, dels espais i dels materials que els ofereixen, a la vegada que observen i documenten tot el que passa a l’aula per orientar la programació de les propostes.

Aquesta renovació pedagògica se centra en les bases de treball d’Emmi Pikler (1902-1984). La seva visió que aquesta pediatra tenia de l’infant —un ésser actiu, competent i amb iniciativa— la va impulsar a convèncer a les famílies de la importància del desenvolupament motriu autònom i d’una activitat autoinduïda i conduïda pel mateix infant així com de la importància de la dimensió relacional, basada en compartir moments de cura entre l’adult i l’infant.

Així doncs, els principis de la pedagogia Pikler són l’autonomia, a través del desenvolupament lliure de la motricitat, joc i activitat autònoma; la relació afectiva privilegiada, a través de les atencions fisiològiques; i l’estabilitat i continuïtat de les cures i atencions cap al nen, a través de l’educadora referent.

Impuls als jardins educatius

En aquesta línia, s’ha canviat el material que es fa servir per obrir la imaginació dels més petits. Un projecte clau són els Jardins Educatius, que reinventen la idea tradicional de pati d’escola, i facin valdre el seu potencial com a espais pedagògics de joc, d’experiència i d’aprenentatge, pensats per al desenvolupament dels infants.

La Regidoria d’Ensenyament ja disposa del pla director del projecte, que defineix les actuacions que es realitzaran a cada centre perquè els infants puguin trobar diferents possibilitats de joc, de descoberta, de mobilitat, d’amagatall, de tranquil·litat, etc. La idea és aprofitar els elements naturals dels patis, relacionar-los amb la resta d’elements, i integrar-los amb el paisatge i l’entorn.

El projecte enllaça amb el canvi de model pedagògic que està implantant en els darrers anys la xarxa municipal d’escoles bressol dins les aules, i que promou la lliure circulació dels infants pels diferents espais de l’equipament per fomentar la seva autonomia i llibertat d’actuació, per tal de promoure el seu desenvolupament evolutiu.

Educació en xarxa amb les famílies

La tercera branca d’aquesta renovació pedagògica implica involucrar més a les famílies en l’educació dels seus fills. Una tasca que es vol reforçar gràcies al treball en xarxa.

D’aquesta manera s’han impulsat diferents iniciatives de treball amb les famílies dins de l’escola. Una d’elles és el Projecte Guaita, en el qual les famílies poden venir un dia a la llar d’infants a veure com és el dia a dia del seu fill al centre educatiu. Un altre projecte és Divendres en família i consisteix en obrir les portes del centre una tarda al mes perquè les famílies vagin a berenar. És una activitat oberta a totes les famílies en la qual es pretén fomentar l’intercanvi d’experiències sobre la criança.

A tot això cal sumar-hi els tallers i xerrades, que es realitzen un cop al mes. També s’aprofita aquest moment perquè altres famílies que no són de l’escola, puguin conèixer les instal·lacions. Les xerrades són només per adults i els tallers estan pensats perquè l’adult comparteixi moments amb l’infant. En paral·lel, també s’ha explicat als pares i mares el treball en xarxa que es fa a les Escoles Bressol Municipals i que es tracta d’un projecte pedagògic que regeix totes les llars d’infants.

La idea és obrir les escoles a les famílies per trencar la visió de les llars d’infants com un lloc on «deixar» els nens. i fer que les famílies les vegin com una part més de casa seva. Cal dir que l’educació en xarxa no s’atura quan els petits deixen la llar, ja que, des dels centres, es fa arribar un informe a les escoles on els nens i nenes començaran el segon cicle d’educació infantil.

Creixement exponencial

La primera de les Escoles Bressol Municipals es va construir el 2001 i oferia 41 places. Dues dècades més tard, hi ha 6 EBM i quasi 500 places. Aquest curs se celebra el 10è aniversari de l’EBM El Lligabosc, el darrer equipament de la xarxa que va entrar en funcionament.

tracking