Diari Més

Política

Un jutjat de Reus investiga Vox i Javier Ortega Smith per discriminació

Instrucció 4 ha iniciat diligències prèvies arran d’una denúncia de l’advocat Hilal Tarkou i l’entitat Watani per un míting celebrat a València al 2018

L'advocat i secretari general de Vox, Javier Ortega Smith.

L'advocat i secretari general de Vox, Javier Ortega Smith.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Reus ha iniciat diligències prèvies contra Vox i el seu secretari general, Javier Ortega Smith, per un suposat delicte de discriminació. Ho ha fet arran d’una denúncia presentada per l’Associació Ciutadans per la Convivència i el Desenvolupament Watani de Reus, que està liderada per l’advocat Hilal Tarkou. En la interlocutòria, que té data d’aquest 17 d’abril i a la qual ha tingut accés el Diari Més, el magistrat d’Instrucció 4 requereix a Tarkou el vídeo amb les declaracions que van originar la denúncia. L’enregistrament, que es correspon amb un míting celebrat el 16 de setembre del 2018 a València, conté «declaracions que atempten greument contra la convivència i contra la pau social», tal com sosté el mateix Tarkou.

La denúncia de Watani, en detall, fa referència a alguns trams del vídeo on el secretari general de Vox apunta que «el nostre enemic comú, l’enemic d’Europa, l’enemic de la llibertat, l’enemic del procés, l’enemic de la democràcia, l’enemic de la família, l’enemic de la vida i l’enemic del futur es diu invasió islamista». El mateix document cita un altre tram que expressa que «està en joc el que entenem com la civilització».

En la interlocutòria, el magistrat precisa que els fets que resulten de les anteriors actuacions presenten característiques que fan presumir la possible existència d’una infracció penal. La Fiscalia de València ja havia obert amb anterioritat, a conseqüència de la denúncia de l’organització Musulmans contra la Islamofòbia, una investigació vinculada a les declaracions que Ortega Smith va realitzar en el marc del mateix míting. És per això que Instrucció 4 valorarà, un cop rebi el vídeo que ha sol·licitat a Tarkou, «la competència territorial» i també si la investigació ha de continuar endavant o no. També influirà «la condició de diputat» del dirigent de Vox, tal com precisa el líder de Watani de Reus.

Tarkou: «Ataca la convivència»

Tarkou posa en valor, en declaracions a aquest rotatiu, «la rellevància que hi hagi hagut un jutge que hagi tingut el coratge per donar un impuls al procediment» i valora que «es tracta d’un delicte d’incitació a l’odi i a la violència». El discurs d’Ortega Smith «és condemnable» i, per tant, «la persona que pronuncia aquestes declaracions ha de ser condemnada» perquè «amb el seu discurs, està atacant la convivència i està generant conflictes. És completament una incitació a l’odi». «L’ordenament jurídic, en la seva totalitat, el que fa és vetllar sempre per la pau social, per la convivència», afegeix Tarkou, que explica que «hi ha unes normes que s’han de respectar i aquest senyor també ha de respectar-les».

tracking