Diari Més

Judicial

Els acusats del cas Tecnoparc pacten 810 euros de multa i eviten la presó

Cunillera, Bergadà, Gómez i Urgellès acorden amb la Fiscalia penes inferiors als dos anys per falsedat documental i malversació

L'exconseller del Tecnoparc Jordi Bergadà surt de l'Audiència amb el seu advocat, Josep Pons, ahir.

Els acusats del cas Tecnoparc pacten 810 euros de multa i eviten la presóOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quatre investigats pel cas Tecnoparc han signat avui un acord de conformitat que ha evitat la celebració del judici, programat a la secció segona de l’Audiència Provincial de Tarragona i que havia d’allargar-se fins demà, 15 de maig, després de prop de set anys d’instrucció. L’expresident de l’empresa Tecnoparc, Àngel Cunillera; l’exregidor d’Urbanisme i exconseller de la mateixa societat, Jordi Bergadà; l’exgerent del Tecnoparc, Xavier Gómez i l’empresari Ramon Urgellès han acceptat la condemna d’un any, quatre mesos i quinze dies de presó per un delicte continuat de falsedat de documentació mercantil i un delicte de malversació de fons públics. La pena, amb tot, no s’executarà perquè és inferior a dos anys i cap dels investigats acumulava antecedents. D’inici, el Ministeri Fiscal demanava entre quatre i sis anys per a cadascun d’ells.

L’acord amb la Fiscalia també inclou una multa de quatre mesos i quinze dies a raó de sis euros diaris, és a dir, uns 810 euros per cap que Cunillera, Bergadà, Gómez i Urgellès sí que hauran de pagar i que abonaran «de manera imminent» en un termini de 30 dies pel delicte de falsedat documental. Pel de malversació de fons públics, quedaran inhabilitats per a exercir càrrecs públics durant un any i mig. El cas, originat al Jutjat d’Instrucció número 1 de Reus, dirimia el cobrament indegut, per part de Cunillera i Bergadà, d’uns 115.000 euros en factures per treballs que no van quedar acreditats. Els moviments haurien estat autoritzats per Gómez i Urgellès.

El pacte que ha permès a tots quatre eludir la presó s'ha tancat avui cap a les onze del migdia, dues hores després de l’hora en què els acusats havien estat citats a declarar, sense que arribés a iniciar-se el judici. Anteriorment, s’havien mantingut converses amb la Fiscalia que no van arribar a culminar en un acord total, molt probablement per les reticències d’un dels investigats a adherir-s’hi.

Reparació de danys

Tant Cunillera –prop de 81.200 euros– com Bergadà –uns 33.900 euros– han retornat els 115.000 euros a les arques municipals i aquests han revertit en millores a les instal·lacions de Redessa 1. La «reparació dels danys» ha estat igualment tinguda en compte en les condicions de l’acord per esquivar el judici. La sentència condemnatòria s'ha dictat avui mateix, a una de les sales de vistes de la segona planta de l’Audiència de Tarragona on tres magistrats haurien pres declaració als investigats i a les «diverses desenes de testimonis» que havien obligat a repartir el judici en tres dies.

El «mal menor»

L’advocat de Cunillera, Víctor Mercedes, ha valorat avui com «el mal menor» l’acord i ha concretat al Diari Més que l’expresident del Tecnoparc «va treballar molt per aquell projecte, que va ser molt exitós». «Els imports de les factures», tal com ha concretat, «han estat restituïts». Tot i que «no hi havia documentació suport» de les factures, Cunillera «va treballar i va prestar molts serveis», ha subratllat Mercedes, que ha apuntat que «el més adequat hauria estat que les incidències formals i documentals s’haguessin pogut gestionar adequadament i s’hagués pogut entendre tot el que ell va fer per aquell projecte, que va ser pràcticament tot, sense haver arribat a aquesta situació de judici».

Per la seva banda, l’advocat d’Urgellès, Josep Maria Pou, ha fet un balanç «positiu» del pacte amb la Fiscalia i recordava, igualment, que «s’havien tornat tots els diners». Ha precisat, a més, que l’acord «s’ha tancat avui definitivament» i que abans, «hi havia hagut converses» però que «faltaven serrells que s’havien d’acabar de tractar amb el Ministeri Fiscal».

Denúncia d’Ara Reus

Els 115.000 euros que motivaven el cas van ser consignats per Cunillera i Bergadà al jutjat en primer terme i, posteriorment, reingressats a Redessa, arran de la denúncia impulsada en aquest sentit per Ara Reus l’any 2012. Per això, la formació va optar per apartar-se del cas l’estiu passat. El regidor Dani Rubio explicava al juny del 2018 que «si es tornaven els diners a la ciutat, que és el que buscàvem, ja vam dir que no hi continuaríem i no ho farem». El mateix moment va consumar, de manera paral·lela, l’Ajuntament de Reus, que «perseguia el reintegrament de l’import» i, un cop això va ocórrer, igualment va decidir «desistir de continuar a la causa».

Els diners han revertit en millores a les instal·lacions del centre d’empreses de Redessa 1. El passat novembre, de fet, l’edifici del Camí de Valls va inaugurar un nou menjador amb zona de vending i cafeteria, i un espai amb cuina office amb pica, nevera i microones i un total de 17 taules i 60 cadires. També es va intervenir, amb aquests fons, sobre el hall d’entrada, el qual s’ha habilitat com a espai creatiu a l’estil del Tecnoparc.

Sense Ara Reus ni l’Ajuntament a la causa, la Fiscalia demanava per als investigats penes d’entre quatre i sis anys de presó i inhabilitacions. Finalment, però, després d’acceptar els delictes i arribar a un acord amb la mateixa Fiscalia, la condemna s’ha quedat en un any, quatre mesos i 15 dies de presó i en una sanció que ascendeix a 810 euros.

tracking