Diari Més

Circ

Leandro Mendoza, director del Trapezi: «La salut del circ a Catalunya és bona»

La Fira del Circ de Catalunya se celebra a Reus del 9 al 12 de maig

Leandro Mendoza, director artístic del Trapezi, amb el cartell de l'edició d'enguany del festival.

circ, cultura, Fira del Circ de Catalunya, Reus, Trapezi, Leandro MendozaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La salut del circ a Catalunya «és bona», segons assegura Leandro Mendoza, director artístic de Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que se celebrarà entre el 9 i el 12 de maig a Reus. El certamen, que arriba a la 23a edició, presenta un cartell amb noms de referència en el panorama internacional, com Circus Ronaldo, i estrena dues coproduccions. Mendoza es felicita per l’increment progressiu de pressupost dels darrers anys i que s’eleva fins als 504.000 euros. Si el temps acompanya, el director artístic espera poder arribar als 100.000 espectadors gràcies a un centenar de funcions.

Mendoza ocupa el càrrec des de fa tres anys i aposta per potenciar els artistes catalans però sense renunciar als grans noms internacionals. En aquesta edició es podran veure 22 espectacles creats per 31 companyies que es representaran en 19 escenaris de la ciutat. Una de les grans atraccions serà Circus Ronaldo, una de les companyies més antigues d’Europa que a Reus portarà l’espectacle Fidelis Fortibus, «de primer nivell mundial», segons el director artístic. «És un solo del personatge amb més àngel de la companyia, que fa una paròdia sobre que el circ antic ha mort», indica. A partir d’aquí «els personatges antics es relacionen» i la conclusió final és que el circ clàssic té encara un llarg camí per recórrer. Fidelis Fortibus es representarà en quatre funcions durant els tres dies de Trapezi, a la plaça Anton Borrell.

Entre les novetats d’enguany hi ha que el festival s’ha deslligat de la direcció del cabaret, una de les seves marques. «El cabaret sempre ha tingut molta pressió per poder fer un espectacle potent», reconeix Mendoza. Per centrar-se més en la direcció artística del festival han considerat oportú «donar espais a nous directors». Això, adverteix que comportarà canvis: «Ja no tindrà només la textura de cabaret, sinó també la d’un espectacle, amb una història d’un titella de 5 metres». L’espectacle inaugural, que es farà a la plaça del Mercadal, «és un gran regal a la ciutat amb una dramatúrgia molt interessant». El xou «parla de la por i dels moments que vivim», resumeix Mendoza.

Impulsar el talent

Tot i el bon moment que viu el festival i el circ català, pel director artístic encara hi «molt camí per recórrer». «No es fan totes les produccions que es podrien fer perquè les companyies no tenen la sostenibilitat econòmica per fer produccions més grans», lamenta. Per aquesta raó, el Trapezi, juntament amb l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, a més del suport del Mercè Arts de Carrer Festival, han impulsat la creació de dos espectacles, amb la fórmula de coproduccions. Al seu parer, es tracta de «donar recursos als artistes» de casa i «explorar formats que aquí encara no es fan». «Volem ser una plataforma de producció», resumeix.

Fruit d’aquest esforç n’han sortit dues propostes. La primera és Dioptries, de la companyia Cia Toti Toronell, «un experiment del qual se’n parlarà», adverteix Mendoza. El defineix «dos espectacles en un», en el qual a l’escenari hi ha «una rodona, partida pel mig en la que en un costat es fa circ contemporani i a l’altre circ clàssic». El director concreta que «el públic veurà mig espectacle però es perdrà l’altre mig, sabent que se’l perd».

L’altra coproducció és de petit format, a càrrec de Domichovsky&Agranov, amb un xou titulat Davaiii. Mendoza els qualifica d’«artistes molt reconeguts que han passat per moltes companyies i que s’han animat a crear la seva pròpia». El director avança que es tracta d’un espectacle «molt musical» en el qual els dos actors parlen dels seus orígens, a l’est d’Europa, i dels tòpics que es tenen sobre aquests països.

De tota manera, malgrat l’increment de pressupost, Mendoza apunta la necessitat de disposar de més recursos, i assenyala el Ministeri de Cultura, que segons ell «té molt poca implicació» en el Trapezi. Un festival que tot i les dificultats que hi ha en l’àmbit cultural ha anat creixent amb els anys. «Sempre ha estat avançat a la realitat del sector», valora, i remarca que «ha estat una escola per al sector», especialment per alguns artistes que avui hi actuen i que fa anys havien passat per Reus com a espectadors.

Vessant econòmica

Per consolidar aquest posicionament privilegiat, un dels objectius del Trapezi és potenciar l’àrea professional, i Mendoza es mostra esperançat que aquesta edició suposi un punt d’inflexió. «Enguany acollim el tancament d’un projecte de circ transpirinenc», gràcies al qual més de 80 programadors del sud de França, Osca i el País Basc passaran per Reus. Això juntament amb la presència de Federació d’Associacions de Circ de l’Estat (Circored), l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i Cofae, la plataforma més gran de fires estatals, ajudaran que «el Trapezi sigui la trobada imperdible» del sector, assegura Mendoza. «Que hi hagi molt públic i bons espectacles és important, però aquesta capa professional d’anar al Trapezi a fer contactes, creiem que també ho és», culmina el director artístic.

tracking