Diari Més

Religió

Prop de 2.500 persones pregaran a la mesquita de Reus cada nit del Ramadà

La comunitat cuina sopars perquè els qui viuen sols trenquin el dejuni al centre de culte i lliura cistelles a famílies necessitades

El col·lectiu para taules a l'exterior de la nau per servir entre 80  i 100 àpats.

El col·lectiu para taules a l'exterior de la nau per servir entre 80 i 100 àpats.Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mesquita As-sunnah, ubicada al polígon Granja Vila de Reus i una de les més importants de la demarcació, aplegarà cada nit del Ramadà, que va iniciar-se ahir amb el primer dia complet de dejuni, prop de 2.500 persones en la darrera oració de la jornada, el Tarawih. El Ramadà s’allargarà «entre 29 i 30 dies, depenent de la lluna». Durant aquest període, la mesquita pararà la taula per servir el sopar diàriament a entre 80 i 100 persones que es troben soles i ajudar també, d’aquesta forma, a «fer comunitat». I lliurarà, cada cap de setmana, cistelles amb aliments recollits per la comunitat per a un centenar de famílies sense recursos. En total, quan acabi el mes, se n’hauran donat prop de 400 carregades de productes.

En aquest temps, tal com precisa el portaveu de la mesquita, Mohamed Said Badaoui, «hem demanat la llicència a l’Ajuntament per poder fer servir la via pública de les deu fins a les dotze de la nit». A través de Guàrdia Urbana, «hem obtingut el permís i el carrer està senyalitzat per tal que, en aquella franja, no s’aparquin vehicles i puguem utilitzar l’espai per encabir la quantitat de persones que no tenen lloc a la mesquita», afegeix. Tot i que la comunitat està habilitant una nau annexa per a activitats complementàries a l’oració, encara no se’n farà ús perquè «les obres no han acabat. Esperem tenir-les després del Ramadà».

El Ramadà va començar ahir, però la primera oració del Tarawih s’havia fet la nit de diumenge. Badaoui explica que «s’hi van aplegar gairebé 1.200 persones, però a partir d’ara s’espera força més gent i podem ser entre 2.000 i 2.500 persones cada nit, arribant a les 3.000 en algunes ocasions concretes». El Ramadà «és el novè mes del calendari musulmà i, durant aquest mes, estem en dejuni des que el sol surt fins que es pon. Dones embarassades o lactants, persones amb malalties cròniques i puntuals estan exemptes de fer dejuni», afegeix el portaveu de la mesquita As-sunnah, que diu que «és el quart pilar de l’Islam i, com a musulmans, estem obligats a portar-lo a terme. A més, és una forma que nosaltres, com a musulmans, puguem tenir empatia amb les persones que passen gana tot l’any i ser més caritatius i solidaris». Enguany, en coincidir al maig, «és millor perquè, com més calor fa, es passa pitjor i es pot suar més i passar més sed».

La crida a l’oració es fa sobre les nou de la nit, «les persones preguen i, després, trenquen el dejuni». «Cada any tenim gent necessitada o, sobretot, que està vivint sola, i que ve a trencar el dejuni a la mesquita», afegeix Badaoui, que diu que «ja preparem menjar perquè puguin gaudir d’un bon sopar». Després, «quan passen 20 minuts de les deu de la nit, tenim l’oració nocturna, que és la darrera del dia, el Tarawih».

A través de donacions

El menú per als qui trenquen el dejuni a la mesquita «pot variar en relació a les aportacions» però «se sol posar a taula la sopa típica del Ramadà, l’harira, i també dàtils, dolços típics marroquins, sucs o llet». A banda, «hi ha gent que dóna creps, n’hi ha que lliura dolços i amb tot plegat es va fent el menú» i «el segon plat també depèn del dia». Per a les famílies que no tenen recursos, «aquesta setmana hem començat a recollir aliments per a fer les cistelles que lliurem». La primera entrega s’ha fixat dissabte.

tracking