Diari Més

Cultura

La creació d'un arxiu dóna per acabat l'edifici de la Biblioteca Pere Anguera

L’equipament, que va obrir al públic el 2015, ha habilitat l’espai del soterrani, la darrera part pendent

L'interior de l'arxiu, un cop han finalitzat les obres.

La creació d'un arxiu dóna per acabat l'edifici de la Biblioteca Pere AngueraGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La culminació de les obres d’habilitació del soterrani de la Biblioteca Pere Anguera com a espai d’arxiu administratiu permeten donar per finalitzat l’edifici, que va obrir inicialment el 2015 i va posar a disposició del públic una segona fase el 2017. Els treballs, que han quedat enllestits fa prop d’un mes i mig, serviran per donar cabuda a una part de la documentació administrativa municipal i també a fons de la mateixa biblioteca, amb la qual cosa es culmina el projecte global d’aquest equipament i es completa el conjunt de serveis previstos i entre els quals ja funcionen l’atenció al públic, el préstec, les activitats de dinamització de la lectura i l’arxiu Pere Anguera. El trasllat de la documentació fins aquí no s’ha materialitzat encara i es durà a terme properament. L’espai d’arxiu és d’emmagatzematge i no és visitable.

Les feines de construcció i equipament de la Biblioteca Pere Anguera –en la seva reactivació després d’alguns anys aturats– van realitzar-se amb un pressupost total de 3 milions d’euros que incloïen les obres d’acabament de l’edifici, la urbanització de l’entorn, l’equipament bàsic del vestíbul general, la biblioteca infantil, les sales de préstec, els espais de la primera planta, altell, magatzems, sales de revistes i polivalent, la de reunions, la zona de catalogació, les oficines, el mobiliari i els equips informàtics. Al moment d’inaugurar-se, però, no s’havia intervingut al soterrani, tot i que la nova inversió havia permès posar a la disposició dels usuaris una primera part. El 2017, l’Ajuntament va anunciar l’obertura total dels espais d’ús públic de la Pere Anguera, amb la posada en marxa de la sala general de la primera planta.

1.000 metres quadrats

Els espais d’arxiu del soterrani de la Biblioteca Pere Anguera tenen una superfície aproximada de 1.000 metres quadrats i representaven l’últim dels serveis que quedava pendent d’entrar en funcionament en aquesta biblioteca. En les obres l’Ajuntament ha invertit al voltant de 120.000 euros.

La Biblioteca Pere Anguera és el segon equipament de la xarxa urbana de biblioteques municipals que correspon, segons el Mapa de Lectura Pública a Reus, per ser una ciutat de més de 30.000 habitants, i està ubicada a la zona sud de la ciutat, on l’impacte de la Biblioteca Central Xavier Amorós és menor. El novembre del 2018 va assolir els seus primers tres anys en funcionament amb uns 65.000 visitants. Fins aquella data, disposava d’un fons de prop de 35.000 documents. Prop d’un 62% de la població de Reus, segons dades facilitades per l’Ajuntament al novembre, disposa de carnet de biblioteca.

Recentment, a l’exterior de la Pere Anguera s’ha instal·lat una escultura de Salvador Juanpere feta en homenatge a l’historiador reusenc que dóna nom a l’espai bibliotecari. L’obra es titula P.E.R.E i està formada per quatre grans blocs de marbre de Carrara que volen oferir un contrapunt visual a la pulcra i minimalista arquitectura de l’edifici obra de l’arquitecte Joan Tous. L’obra escultòrica ha significat un cost de prop de 16.000 euros.

tracking