Diari Més

Medi Ambient

Desapareix la tanca del recinte de Bionet, que acumula residus i pous

Desmantellar subsidiàriament l’antiga fàbrica de combustible costaria uns 200.000 euros

L'accés a la planta abandonada ha quedat obert i a l'interior hi ha pintades i brossa.

Desapareix la tanca del recinte de Bionet, que acumula residus i pousOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la planta de Bionet manca, des de fa dies, la tanca que barrava l’entrada al recinte, ubicat al polígon AgroReus. A l’interior de les instal·lacions en desús, on han aparegut pintades i altres restes de l’accés lliure de persones, s’hi troben diversos pous igualment oberts i sense cap protecció. Els dipòsits de l’empresa, que van cremar durant l’estiu del 2017 en almenys dos incendis consecutius, han quedat en una situació molt precària: hi ha parts despreses i el metall s’ha degradat completament. Tot plegat representa un perill evident mentre la propietat, que és la responsable del manteniment i a qui l’Ajuntament «ha requerit en diverses ocasions» que intervingui i posi ordre a la planta, «ha fet cas omís reiteradament».

Tot i que la pràctica totalitat de la tanca que envolta el recinte de l’antiga fàbrica de combustible ha estat sostreta, a la Guàrdia Urbana no li consta cap denúncia. Fonts municipals concreten que, «al 2016, l’Ajuntament va iniciar els requeriments a la propietat per netejar les instal·lacions i per retirar els residus existents del solar, atenent els possibles riscos mediambientals i per a la seguretat de les persones que pot suposar l’estat d’abandonament de les instal·lacions». Tenint en compte «la falta de resposta contínua», l’Ajuntament «té previst executar les obres de forma subsidiària» i «treballa en la tramitació administrativa».

Tirar endavant el desballestament subsidiari de Bionet per «la falta de resposta i de responsabilitat de la propietat» implicaria «una despesa aproximada de 200.000 euros» a les arques municipals, en concepte de «reposició de la tanca, desmuntatge de l’antiga planta i gestió dels residus líquids emmagatzemats». Fa poc, «l’Ajuntament ha tingut coneixement de la desaparició de la tanca perimetral del solar», que «no representa incrementar el risc existent fins ara des del punt de vista mediambiental». Tanmateix, i tal com precisen les mateixes fonts, «davant del risc que la desaparició de la tanca pot suposar per a la seguretat de les persones, l’Ajuntament requerirà a la propietat que executi el tancament de les instal·lacions». I «davant la previsible no resposta de la propietat, l’Ajuntament valorarà el risc que suposa la falta de tanca i la possibilitat d’executar el tancament de manera subsidiària». De manera periòdica, l’Ajuntament fa visites a la planta per comprovar l’estat de les instal·lacions i avaluar l’evolució dels riscos.

El darrer foc a Bionet, al 2017, va fer mobilitzar fins a set dotacions de Bombers. Les ventades, en aquests dos anys, han acabat de deixar les restes de l’empresa a la vista i de tirar a terra part de les que s’havien aguantat.

tracking