Diari Més

Els usuaris dels nous busos de Reus valoren poder-hi carregar el mòbil i volen més seients

La incorporació d'endolls USB, els monitors de TV i la visibilitat dels rètols de les línies agraden els viatgers, que troben a faltar alguns agafadors

Un dels autobusos que ahir ja traslladava passatgers realitzant la Línia 50.

Comencen a circular a totes les línies els nous busos de Reus TransportOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els carregadors USB per a mòbils i tauletes són una de les millores que més valoren els passatgers dels 10 nous autobusos de Reus Transport que, des del passat 17 d'abril, presten servei a totes les línies urbanes. Els usuaris aplaudeixen no quedar-se sense bateria durant el trajecte però també accedir a la informació de forma més senzilla: el monitor de TV «que facilita a la gent gran saber on ha d'aturar-se» i el rètol LED que indica la línia des del frontal del vehicle, «que ara es veu molt més clar», són punts positius per als viatgers.

Molts aprofiten la ruta per fer servir el wifi, tot i que la connexió gratuïta ja l'havia implantat l'empresa municipal als anteriors vehicles, tot just un any enrere. De carregadors per a mòbil i tauleta, n'hi ha vuit de dobles per a cada bus. Tots ells funcionen amb USB.

Un total de 104 places

Els 10 nous autobusos tenen un total de 104 places, 16 més que abans, tot i mantenir les dimensions exteriors. Fins a 24 viatgers hi poden anar asseguts i la resta, dempeus. Els vehicles han incorporat també més espai per a cotxets infantils i per a cadires de rodes. Els passatgers veuen amb bons ulls aquest últim apartat però troben a faltar «seients individuals més a prop de l'entrada, on a la gent gran o amb poca mobilitat li és més fàcil seure». Alguns tenen la percepció que «la distància entre la plataforma i el terra és menor i s'hi pot pujar i baixar potser més còmodament». Per a cotxets infantils i cadires de rodes, el bus té doble rampa a la porta central.

Una conseqüència de l'arribada d'aquests nous vehicles ha estat «que els autobusos de les L30 i L31 a la zona de Sol i Vista, que eren molt petits, sembla que han desaparegut». «Ara, tot i que potser no sempre siguin nous, sí que són més grans i s'hi pot pujar. Aquestes línies les agafa molta gent i, abans, no hi havia espai per a estar-s'hi», explica un dels usuaris. Al juny del 2020, Reus Transport rebrà altres tres vehicles que comportaran la renovació íntegra de la flota. Així, s'apartaran tres vehicles de reserva per garantir el servei quan sigui necessari fer tasques de manteniment o reparacions.

Un altre aspecte que centra l'atenció dels viatgers dels nous autobusos és el dels frens. Els vehicles que circulen des del 17 d'abril compten amb un sistema de regulació electrònica del balanceig i capcineig de frenada, ideat per reduir les oscil·lacions del vehicle quan aquest s'atura o redueix la velocitat. Alguns opinen, amb tot, que «les aturades són brusques i això és perillós per a la gent gran» tot i que són conscients que «el trànsit és dens i obliga a accelerar i frenar constantment, i fins a cert punt això no pot evitar-se». Altres demanen «més llocs on agafar-se» i detallen que «no és fàcil arribar a tots els agafadors».

Reduir la contaminació

Entre les qüestions tècniques de què va informar Reus Transport vinculades als vehicles, que són dièsel, hi ha també una reducció del 70% en els gasos contaminats que afecten la qualitat de l'aire. Els viatgers veuen aquesta com una «qüestió important» perquè els vehicles «estaran en circulació moltes hores al dia». En cas d'accident, el xassís protegeix més els passatgers i la cabina del conductor du mampara antivandàlica i alcoholímetre.

Els viatgers opinen

Ángel Martínez

«Són millors que els anteriors, segur, i còmodes. Sobretot, més que posar-ne de nous, feia falta deixar de fer servir els busos petits. Agafo la L30 i la L31, que mouen molta gent, i estaven plens i precaris. Ara, sembla que ja han desaparegut».

Violeta Rué

«Cada dia els agafo i són molt bonics. Hi ha lloc per a cadires i cotxets però haurien de deixar els dos seients de l’entrada, on era fàcil seure. La targeta es passa a un altre lloc i ens falta costum. Diuen que contaminen menys i és important».

Manuel Mellado

«L’interior és més ampli, tenen punts on agafar-se i he vist que hi ha carregadors USB, però falten alguns seients. El que es podria millorar és el tema dels frens, que fan que les aturades siguin brusques i és perillós per a la gent gran».

Núria Musté

«He trobat algunes diferències que no són tan còmodes com abans. Em falten els dos seients del costat, els que són individuals i van enfrontats, que són molt útils per a nosaltres. I més agafadors, perquè no hi arribo amb facilitat».

David Ferrer

«Hi he pujat dos cops i ja es nota que són nous. Està bé que tinguin carregador USB i wifi, i que s’hi vagin afegint millores així. Abans, per anar a Sol i Vista teníem uns busos que eren molt petits. Ara, tot i no tenir els nous, els que hi ha són més grans».

Michell Canaviri

«Els faig servir molt perquè agafo sovint la L20. Han posat pantalles i la gent gran sap segur on s’ha de baixar. El wifi sempre l’utilitzo i va molt bé, i hi ha carregador de mòbil per a emergències. Tenen moltes coses per a joves i no descuiden la gent gran».

tracking