Diari Més

ERC és la força més votada a set col·legis de Reus i el PSC guanya als sis restants

Vox irromp i recull 3.000 vots a Reus coincidint amb la caiguda del PP, que passa de la quarta a la setena formació i perd un 10% dels suports del 2016

Mapa de districtes de Reus.

ERC és la força més votada a set col·legis i el PSC guanya als sis restantsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els republicans s’han imposat a set dels 13 col·legis electorals de Reus. Tres d’ells –Escola Pompeu Fabra, Escola General Prim, Escola Joan Rebull–, vinculats a l’àmbit del casc antic, Mare Molas, l’Escorxador, Niloga, la urbanització Sant Joan i el Pinar, són els únics on ja havien estat la força més votada al 2016. ERC també ha guanyat a tres zones on els comuns van liderar en les anteriors generals: el barri Gaudí, que vota a l’Escola Ciutat de Reus; el barri Immaculada, a l’Escola Misericòrdia; i el Carme, que vota a l’INS Baix Camp. I a l’entorn del Mercat Central –Escola Prat de la Riba–, on CDC l’havia superat per pràcticament 170 vots tres anys enrere.

En global, els 12.847 vots assolits aquest 28 d’abril donen a la formació, que ha obtingut dos diputats per Tarragona, el 24,7% dels suports a la capital del Baix Camp, els quals han estat en aquests comicis fins a 4.934 més. Igual que a Catalunya, aquesta és la primera vegada que Esquerra venç a Reus en unes eleccions generals. En Comú Podem, que havia liderat a sis col·legis en les anteriors generals, cau un 7,64% i és ara quarta, per darrere d’ERC, PSC i Cs.

La llista encapçalada a la demarcació per Jordi Salvador i amb Norma Pujol ha estat segona força aquest 28-A en l’àmbit d’Horts de Miró i Jardins de Reus, corresponents a l’Escola Rubió i Ors; al barri del Carrilet –INS Salvador Vilaseca–; a Sol i Vista, Gaudí i Pelai, que voten a l’Escola Cèlia Artiga; i també a l’Escola Teresa Miquel i Pàmies, on voten els veïns de Mas Vilanova, Monestirs i Pastoreta. Al 2016, ERC ja va col·locar-se en segon lloc precisament a l’Escola Rubió i Ors però també a la Prat de la Riba, la Ciutat de Reus, l’Escola Misericòrdia i l’INS Baix Camp. El salt més significatiu l’ha fet al voltant del Mercat Central i al barri dels Poetes, on ha passat del 22,5 al 29,9% dels vots. La candidata republicana per al 26-M a Reus, Noemí Llauradó, apuntava diumenge a través del seu compte de Twitter que «avui hem fet història i la victòria d’avui ens dóna forces per les eleccions municipals. Hem tenyit Catalunya de groc i, ara, hem de donar a Reus l’impuls republicà que necessita».

Recuperació socialista

Pel que fa al PSC, en aquestes eleccions ha aconseguit recuperar algunes zones que, tradicionalment havien estat seves. De fet, els socialistes havien estat la força més votada a Reus en les eleccions generals des del 1989, i només van ser desbancats els anys 2015 i 2016 per En Comú Podem. En els comicis del 28-A també han estat superats per Esquerra però no per gaire diferència sinó per un total de 790 vots. Respecte a la distribució per col·legis electorals, els socialistes han aconseguit ser els més votats en sis dels 13 punts de votació. En dos d’ells, l’Escola Salvador Vilaseca i l’Escola Cèlia Artiga, van repetir els resultats de les eleccions del 2016, on ja van ser la força més votada. Entre els altres quatre col·legis electorals on ha guanyat, la llista encapçalada per Joan Ruiz a la demarcació de Tarragona ha arrabassat el primer lloc a En Comú Podem a tres centres: l’Escola Rubió i Ors, del barri Horts de Miró i Jardins de Reus; l’Escola Teresa Miquel, de Mas Vilanova, la Pastoreta i Monestirs; i l’Escola Rosa Sensat, corresponent als votants de Mas Abelló i Mas Iglesias. Finalment, el darrer col·legi electoral on es va imposar el PSC, va ser al Pavelló Olímpic Municipal, on voten els veïns que viuen als barris Fortuny, Juroca i Montserrat. En aquesta zona la llista socialista van desbancar al PP, que va ser el partit més votat l’any 2016 al Pavelló i ara l’ha perdut.

Però la millora dels socialistes no s’ha fet notòria només en els col·legis on han aconseguit ser la força més votada, sinó que també ha estat present en els altres set punts de votació on ha guanyat ERC. En el cas de l’Escola Pompeu Fabra, de Sant Jordi, el casc antic, Xalets Quintana i Muralla, els socialistes van passar de la cinquena posició aconseguida a les anteriors generals a la segona, una pujada de tres llocs, la mateixa que ha assolit als barris Niloga, Sant Joan i El Pinar, que voten a l’Escola Joan Rebull, on el PSC ha passat de la sisena a la tercera posició. A les escoles Misericòrdia i General Prim i a l’INS Baix Camp, que engloben els barris de la Immaculada, l’Escorxador, Mare Molas i el Carme, el PSC ha passat del quart al segon lloc, un increment de dues posicions que ha repetit a l’Escola Prat de la Riba, del barri dels Poetes, però en aquest cas pujant de la cinquena a la tercera posició. Finalment, un augment més petit però molt important l’han aconseguit a l’Escola Ciutat de Reus, on han passat de ser la tercera a ser la segona força més votada. L’alcaldable del PSC per Reus, Andreu Martín va enviar un missatge als seus votants a través del seu perfil de Twitter. «Els resultats a nivell de Reus tenen un trasllat cap a les eleccions municipals molt important que ens situa en una posició privilegiada per tal d’optar a un magnífic resultat», comentava Martín i afegia que «estem molt agraïts a les persones que ens heu donat confiança i creiem que serem capaços d’estar a l’alçada de les expectatives que heu posat amb nosaltres amb un govern socialista fort a Espanya, encapçalat per Pedro Sánchez».

Cs aguanta l’auge de Vox

Al seu torn, Vox ha aterrat a la ciutat recollint 3.000 vots, un 5,6% del total. La xifra li ha servit per passar per davant del PP, que es queda amb 2.972 suports i és el partit en encaixar una caiguda més forta des del 2016 amb un 10,4% menys de vots. Els populars han passat de ser la quarta força més votada a configurar-se com la setena al municipi. El millor resultat l’ha obtingut Vox al Pavelló Olímpic, on ha captat fins a 426 vots, els quals representen un 8,49% del total, i ha estat la cinquena força més votada. El PP també ha aconseguit aquí els seus registres més destacats, amb 372 suports. Cs creix molt lleugerament respecte al 2016 i es queda, amb un 1% més, en 7657 vots a Reus. I Junts per Catalunya, amb 6.034 vots, perd un 2%.

tracking