Diari Més

La 'saetera' surt a rebre els passos per primera vegada des de la Prioral

La processó del Prendiment recupera el ‘Cante de Saetas’, que al 2018 no es va poder fer

Un instant del 'Cante de Saetas', amb la 'saetera' des del balcó, davant d'un dels passos.

Un instant del 'Cante de Saetas', amb la 'saetera' des del balcó, Reus, Setmana Santa 2019Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Prioral de Sant Pere va estrenar-se ahir al vespre com a escenari del tradicional Cante de Saetas, la culminació de la processó del Prendiment que havia partit prop d’una hora abans des del temple de la Puríssima Sang. Fins ara, aquest acte emotiu de la Setmana Santa es duia a terme a la plaça del Mercadal. I al 2018, per malaltia de la saetera, no va poder celebrar-se. La represa del Cante de Saetas després d’un any d’absència, doncs, va tenir lloc a un nou espai.

El president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Reus, Josep Domene, havia explicat fa alguns dies que el moviment es consumava «per mirar de donar-li un altre punt de vista a l’acte», que acostuma a resultar multitudinari. Ahir, tot i que alguns encara esperaven al Mercadal la sortida de la saetera, desenes de reusencs van aplegar-se al Fossar Vell per sentir les saetes. Des d’un dels nivells inferiors del Campanar, la saetera va sortir a la finesta per dedicar-li el seu emocionat cante als quatre passos que conformen la Processó del Prendiment: la Segona Caiguda de Jesús, de la Germandat de Sant Miquel Arcàngel; l’Ecce Homo, de la Confraria dels Sants Just i Pastor; La negació de Pere, de la Confraria de Sant Pere Apòstol; i Jesús troba la seva Mare, de la Confraria de Jesús de l’Amargura.

Organitzada per les confraries dels Sants Just i Pastor, Jesús de l’Amargura i Sant Pere Apòstol, la processó del Prendiment havia deixat ahir enrere puntual, a dos quarts de nou de la nit, la Puríssima Sang. Precedien la comitiva els Armats de la Sang i el característic ritme de les llances, acompanyades de cornetes i tambors. Els Armats compten per primer cop aquest 2019 amb una dona a la cohort romana, tot i que la seva participació sempre ha estat oberta. En els seus 314 anys d’història, però, no s’havia donat mai aquest fet.

Vestida, com marca la tradició, de rigorós negre, la saetera es va deixar veure aquesta vegada des d’una de les finestres de la Prioral per adreçar-se als passos que se li encaraven des del Fossar Vell. En un espai amb força menys il·luminació, la seva figura quedava difuminada entre la pedra de l’església.

Mentre pels carrers del centre transcorria el Prendiment, a Sant Josep Obrer se celebrava la processó Penitencial, organitzada per la Germandat de Sant Josep Obrer i amb la participació dels Armats de la Sang, dels portants del Sant Crist de l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu i de la banda de cornetes i timbals Verge de Misericòrdia. Enguany hi va participar també el pas de la Confraria de la Verònica en motiu del seu 70è aniversari juntament amb l’Agrupació Musical La Verònica. Avui, a les onze de la nit, hi ha la processó del Silenci.

Una imatge recuperada

El Divendres Sant, després de la seva participació al Tradicional Viacrucis, els passos de la Verònica i de Nostre Pare Jesús del Calvari es trobaran a la plaça del Prim per tal de recordar una bonica anècdota de la Setmana Santa reusenca arran d’una fotografia que es va recuperar tot just fa uns anys. Les dues confraries ja participaven al Viacrucis als anys cinquanta i, al moment de finalitzar l’acte, els Natzarens baixaven pel carrer Sant Joan per dirigir-se a la Parròquia de Sant Francesc, la seva seu parroquial, i La Verònica baixava pel carrer Llovera per anar fins a la Casa March, on guardaven el pas. Algunes vegades les dues coincidien i es trobaven al bell mig de la plaça Prim, una trobada que evoca precisament quan La Verònica troba al Natzarè camí del Calvari i li eixuga el seu rostre. En una d’aquestes trobades, es va realitzar una fotografia on es veuen junts els dos passos, acompanyants de confrares de les dues confraries.

Aquest any 2019 i en motiu de la celebració del setantè aniversari de la Confraria La Verònica i del setantè aniversari de la fundació de la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari, La Verònica i El Natzarè es retrobaran després de més de quaranta anys en aquest indret tan emblemàtic de la ciutat.

La processó va transcórrer pels carrers del centre de la ciutat.

Processó del Penediment, Setmana Santa Reus 2019Olívia Molet

tracking