Diari Més

Benestar social

L'Ajuntament de Reus prestarà llanternes a famílies que pateixin emergència energètica

Serveis Socials crea un banc de fanals a piles que oferirà com a «solució puntual» a les famílies que es quedin sense llum a casa

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, amb una de les 12 llanternes que s'han adquirit.

L'Ajuntament de Reus prestarà llanternes a famílies que pateixin emergència energèticaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus generarà un banc de llanternes per dispensar-les a les famílies que, en casos «d’emergència, puntuals i sempre de molt curta durada», no disposin de subministrament elèctric a casa seva arran d’alguna incidència i no puguin resoldre-la immediatament. D’entrada, tal com concreta al Diari Més la regidora d’aquesta àrea, Montserrat Vilella, «n’hem adquirit una dotzena que aniran gravades amb el distintiu de l’Ajuntament i que es lliuraran amb un sistema de préstec». Per tant, un cop els qui en facin ús vegin solucionada la seva situació, hauran de retornar les llanternes.

D’aquesta forma, «aportarem una primera solució d’urgència i molt més segura que les espelmes que, sovint, són l’alternativa quan hi ha aquestes qüestions momentànies». Els fanals, similars als que s’utilitzen habitualment durant una acampada, funcionen amb piles i ofereixen tres intensitats de llum. «Amb un o dos es podria il·luminar un pis», apunta Vilella, que precisa que «es poden transportar sense resultar perillosos». Seran els treballadors socials de l’Ajuntament els qui gestionin a qui se li prestaran, «atenent a les característiques de cada cas». La mesura, afegeix, «va adreçada a aquelles persones a qui potser, en un moment donat, no els va bé haver de gastar diners en comprar una llanterna» i es planteja com a «primera reacció d’emergència» davant certs problemes de subministrament energètic. «No serà mai», tal com precisa la regidora de Benestar, «una solució a llarg termini», donat que «en els casos en què detectem que no es tracta d’una cosa puntual, actuem igualment a través d’altres mecanismes, que també ofereix l’Ajuntament i que són molt diversos». Trobar-se habitant de manera regular o irregular la llar «no serà una qüestió que, d’inici, es tingui en compte» a l’hora de lliurar les llanternes.

El cas del 5 del carrer Wad-Ras

Vilella posa com a exemple, en aquest sentit, l’episodi de la comunitat de veïns del número 5 del carrer Wad-Ras. Successius focs generats per connexions irregulars que realitzaven ocupes van deixar malmesa la instal·lació i, en l’enèsima intervenció per un incendi, els bombers van recomanar que es tallés el subministrament a l’edifici. Endesa hi va actuar i ha requerit el canvi de cablejat i comptadors, i la certificació de tot per tornar a fer-hi passar corrent. Els veïns ja han dut a terme la majoria de tràmits i esperen que l’empresa autoritzi la llum. Casos com aquest «són ara més freqüents».

La regidora de Benestar detalla que «quan passa una cosa així, podem oferir una habitació a una pensió. Però les persones afectades ja tenen un lloc on estar, que és casa seva. El problema el tenim amb l’electricitat. I aquí servirien els fanals, temporalment». Cada família «té les seves particularitats» i, de vegades, «a algú li és més còmode no haver de deixar la seva llar si el problema és temporal». El préstec de llanternes davant talls de llum «vol evitar que s’emprin espelmes», que «no són tan segures si a aquella casa hi ha, per exemple, nens». L’hivern del 2016, una dona de 81 anys, veïna del carrer Santa Anna, va morir en un incendi a casa seva originat per l’espelma amb què s’il·luminava després que Gas Natural li tallés la llum. Els fanals «s’oferiran quan els treballadors socials detectin que poden servir i que són necessaris» i «la persona a qui se li proposi aquesta opció és, evidentment, lliure de decidir».

tracking