Diari Més

Ensenyament

La mesquita de Reus reclama que les escoles imparteixin la religió islàmica

As-sunnah és una de les primeres comunitats de la demarcació en entrar a una plataforma en procés de creació que vol «fer efectiu el dret»

La façana de la mesquita As-sunnah, al polígon Granja Vila.

La mesquita de Reus reclama que les escoles imparteixin la religió islàmicaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mesquita As-sunnah de Reus s’ha adherit a una nova plataforma, en procés de constitució i que persegueix «que es faci efectiu el dret» del col·lectiu a «l’ensenyament de la religió islàmica a les escoles públiques i concertades de Catalunya». El portaveu d’As-sunnah, Mohamed Said Badaoui, explica al Diari Més que «hem estat possiblement la primera mesquita de la demarcació en ser convidada a entrar» a aquesta plataforma, encara sense nom, donat «el volum de la comunitat i la seva representativitat» i que «demanem que la religió islàmica s’ensenyi igual que es fa amb la catòlica». L’assignatura «no s’està impartint ara a cap escola catalana» tot i que «hi ha, des de l’any 1992, un conveni entre l’Estat i la Comissió Islàmica d’Espanya que dóna dret als alumnes que ho triïn a poder estudiar aquesta assignatura».

«Segons la llei, un mínim de deu alumnes que demanin optar a l’assignatura de religió islàmica és suficient perquè el centre hagi de comunicar a Educació que té aquesta demanda i, al seu torn, Educació ha de buscar un professor de la matèria per als deu alumnes», apunta Badaoui, que lamenta que «pràcticament totes les autonomies estan aplicant aquest punt però a Catalunya no es fa». En el cas concret de Reus, «igual que a la resta del territori, cap escola té l’assignatura i pensem que hi hauria demanda i que es podria implantar». La qüestió, afegeix el portaveu de la mesquita As-sunnah, «Educació ni tan sols l’està analitzant».

A Catalunya, tal com detalla Badaoui, «segons dades d’UCIDCAT, hi ha més de 85.000 alumnes musulmans» i «a Reus, la xifra serà també important». De moment, «el que volem és acabar de crear aquesta plataforma, presentar-la públicament i que valori la millor forma de buscar que s’apliqui aquesta llei, que és un dret que tenim i hem d’exigir-lo». Tot i que en un principi s’havia sospesat presentar una denúncia contra Educació per resoldre aquest àmbit, «no és la via principal, ni s’ha determinat quina serà la via i, si no hi ha res més a fer, ho valorarem quan arribi el seu moment. D’entrada, però, volem anar pas a pas».

«Fins ara», explica el portaveu de la mesquita As-sunnah, «el diàleg que s’havia mantingut havia estat a nivell d’algunes comunitats, però no hi havia, com volem fer, una plataforma que tindrà el vistiplau de totes les comunitats islàmiques i no islàmiques de Catalunya i que tindrà, així, més pes». Divendres passat «ja es va convocar una reunió d’urgència oberta a totes les entitats i representants d’associacions» i el 27 d’abril «se’n farà una altra per acabar de definir els membres i els objectius» de la nova plataforma, «i per aprovar-ho». D’inici, «s’ha obert a tothom qui vulgui participar i estar al dia del tema».

Fins a 260 nens estudien a Reus

El fet que la religió islàmica no s’estigui impartint a les escoles públiques i concertades provoca que «els nostres fills hagin d’anar el cap de setmana a les mesquites, on se’ls intenta oferir aquesta assignatura». As-sunnah és un dels centres on això es fa. Hi acudeixen, tal com detalla Badaoui, «uns 260 nens entre àrab i educació islàmica, dissabte i diumenge». Els alumnes «tenen dues hores i es reparteixen depenent del nivell. Amb els més petits es comença amb la llengua àrab. Quan això ja ho dominen, comencem amb l’educació islàmica». A la mesquita «no tenim capacitat per albergar tots els estudiants que podrien voler-hi entrar a Reus», afegeix el portaveu, que diu que «si s’ensenyés a les escoles, el nombre es multiplicaria per quatre o cinc».

Programar aquesta matèria a les escoles «també evitaria que es facin interpretacions errònies d’aquesta religió, que és una religió de pau i difon un missatge de pau». Precisament per «millorar els espais» on estudien els nens, la mesquita, ubicada al polígon Granja Vila, està ampliant les seves instal·lacions per a activitats complementàries a l’oració.

tracking