Diari Més

Municipal

Les associacions de veïns de Reus cobraran la subvenció municipal un mes abans

L’Ajuntament preveu fer els pagaments a principis del mes de maig i la FAVR valora la millora però la relaciona amb les eleccions

Una imatge d'arxiu de les fetes del barri Montserrat.

Les associacions de veïns de Reus cobraran la subvenció municipal un mes abansOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els diners de la subvenció municipal arribaran a les associacions de veïns de Reus, aquest 2019, prop d’un mes abans que l’any anterior. La convocatòria d’ajuts adreçats a entitats de l’àmbit de la participació, on s’engloben les associacions de veïns, s’ha obert enguany el 5 de març, mentre que al 2018 el període per registrar sol·licituds no va activar-se fins el dia 5 d’abril. Des de l’Ajuntament preveuen que l’ingrés pugui fer-se a principis de maig. A la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) valoren positivament el pas, que permetrà «organitzar amb la necessària antelació les festes de barri i les activitats obertes» però adverteixen que les subvencions es lliuraran «coincidint ara amb les eleccions» i que aquest «pot haver estat un motiu» per «anar més ràpid».

En detall, i tal com precisen fonts municipals, la convocatòria de subvencions adreçades a entitats de l’àmbit de la participació ha rebut 48 projectes de participació, 31 de festes de barri, 6 projectes de gent gran, 3 projectes de polítiques d’igualtat i 4 sobre funcionament de locals socials. La dotació total dels ajuts és igual que la del 2018, de 79.500 euros, tenint en compte la pròrroga de pressupostos. A aquest darrer fet atribueixen des de l’Ajuntament, també, l’escurçament de terminis, donat que en anys anteriors el pressupost havia estat aprovat a través de successives qüestions de confiança, amb el marge de temps que requereix el mecanisme.

El president de la FAVR, Marcos Massó, explica que «cal que els diners vinguin abans i no quan ja hi ha les festes de barri a sobre» perquè «es tracta d’actes que mouen força gent, que són oberts i, per tant, d’interès general, i s’han de preparar». Altres anys, apunta Massó, «els diners havien arribat tard i això era un problema per a tota la ciutat». Amb tot, i malgrat que «està molt bé que tot pugui anar més depressa, i ens beneficiarà segur», Massó considera «delicat» que l’ingrés dels ajuts es faci durant el mes de maig, i per tant amb escassa antelació en relació a les eleccions del pròxim 26-M.

A les votacions del 2015, també

Per evitar coincidir amb el 26-M, l’AVV del barri Montserrat ha hagut d’avançar les seves festes, que se celebren de forma habitual al voltant del dia 26. El president de l’entitat, Domingo Martínez, explica que «en un primer moment, des de l’Ajuntament ens van dir que no hi havia problema però, a l’hora de la veritat, ens van demanar canviar de data i farem les festes el cap de setmana del 19». Martínez recorda que «ja ens va passar una cosa semblant fa quatre anys, a les municipals del 2015, i també vam canviar les festes» i diu que «ho entenem» i «pensem que pot ser per una qüestió de material».

En alguna ocasió, associacions de veïns i FAVR s’havien hagut d’esperar fins al juny per cobrar els ajuts, cosa que «entrebancava les celebracions» donat que almenys mitja dotzena de barris celebren les seves festes abans del juliol, apunta Massó. L’adaptació de la convocatòria a la normativa estatal, que va produir-se al 2017 i obliga des de llavors a presentar les sol·licituds d’ajuts únicament per mitjans telemàtics, també va generar inicialment molèsties al veïnat. Enguany, però, «tots estem ja adaptats a la nova forma i, qui més qui menys, a les associacions de veïns, té alguna persona que sap com funciona i que ho pot fer». Si s’ha donat algun entrebanc en aquest sentit, amb tot, «des de la FAVR ens hem ofert a ajudar com s’ha fet sempre, i tot s’ha pogut presentar en ordre i dins els terminis», conclou el president.

La dotació de 79.500 euros es divideix en dues línies: una de 55.500 euros, ampliable en 5.000 euros, per a projectes de participació ciutadana; i una de 24.000 euros, ampliable en 1.000 euros, per al funcionament dels locals socials. L’ingrés es fa per trams, abans i després de l’activitat.

tracking