Diari Més

Benestar

El Parlament dóna tres mesos perquè obri la residència d'Horts de Miró

JxCAT i ERC bloquegen un acord per ampliar les places concertades de 24 i a 52 i les vinculen a la disponibilitat pressupostària

Una imatge d'arxiu de la façana de la residència d'Horts de Miró.

El Parlament dóna tres mesos perquè obri la residència d'Horts de MiróOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de Treball, Afers Socials i Famílies del Parlament de Catalunya ha aprovat, per unanimitat, una proposta de resolució impulsada pel grup del PSC-Units que «insta el govern de la Generalitat a obrir en el període de tres mesos les 24 places concertades a la residència d’Horts de Miró, tal i com va anunciar el govern a l’octubre del 2017». JxCat i ERC van presentar una esmena a la totalitat, acceptada pel PSC, que va esborrar del text inicial un segon punt on es demanava «obrir, en un termini de sis mesos des de l’aprovació d’aquesta proposta de resolució, la resta de places fins arribar a les 52 de què disposa l’equipament, com a places de titularitat pública».

La diputada republicana Marta Vilalta descartava assolir-ne les 52 i explicava durant el debat per la proposta, que va tenir lloc aquest 27 de març, que l’«ampliació de places, si s’escau, haurà d’anar lligada a futures convocatòries d’assignació, d’acord amb la disponibilitat pressupostària i a criteris de programació territorial». JxCAT i ERC també van suprimir de la proposta el concepte «immediatament» pel que fa a l’activació de la residència i van reemplaçar-lo pel termini de «tres mesos» que s’ha aprovat finalment.

Moció conjunta

La proposta de resolució, tal com apuntava el diputat socialista Pol Gibert, «ve avalada per un acord unànime del ple de Reus i el suport de les entitats de gent gran del municipi», Usitac entre elles. L’acord del ple es va donar l’11 de juny del 2018 a través d’una moció conjunta dels grups municipals del PSC, Cs i el PP. La proposta es va traslladar al Parlament el 12 de juliol, «fa uns quants dies, però arriba ara a debat. Amb això, el que s’està demanant, és ni més ni menys que obri al cap de dos anys el que hauria d’haver obert a l’octubre del 2017. Si s’aprova la proposta i es posa en marxa, per tant, ens trobem que pot estar oberta al setembre del 2019, dos anys després», afegia Gibert. Sobre la rellevant demora que s’està donant en l’activació de la residència, Vilalta va explicar a la comissió de Treball que «la situació actual és que, el fet que puguin posar-se en marxa les places, requereix d’un conveni interadministratiu que està en la seva última fase de tramitació». I va dir que «espero que pugui desencallar-se de manera immediata, el més ràpid possible», sense concretar cap data en què això es pugui acabar produint.

Fonts municipals expliquen que, recentment, s’ha mantingut una reunió amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que ha servit perquè el Departament «prengui consciència d’aquesta qüestió, que passa per trobar la via jurídica correcta per obrir la residència, ja que de la manera com estava plantejat, això no es podrà fer». Les mateixes fonts concreten que, el que resta per fer, és «determinar la manera com es vehicula la transferència econòmica que garanteixi la viabilitat del centre» i destaquen que «no es tracta de que políticament la Generalitat no vulgui obrir la residència ni que l’Ajuntament estigui posant en cap cas pals a les rodes». El Homrani «va dir que donaria instruccions als respectius directors generals per tal que tinguessin en compte que s’han d’agilitzar els terminis a l’hora de formalitzar el conveni».

La residència d’Horts de Miró, quan obri, posarà a disposició de la gent gran un total de 24 places en règim de concert i 5 de privades. L’Ajuntament de Reus ha aportat, en el darrer any i mig, diferents terminis per a la seva entrada en funcionament, la qual encara no s’ha fet efectiva ni compta amb un calendari fix. Les 24 places estaran situades en una de les plantes que disposa de 29 llits, 12 habitacions dobles i 5 individuals. Una altra residència a la ciutat, privada i gestionada pel grup Ballesol, que va començar a aixecar-se al 2017 al carrer Batan, ultima els detalls per a la seva obertura, amb 117 places.

tracking