Diari Més

Circ

El Trapezi de Reus oferirà un centenar de representacions de circ del 9 al 12 de maig

Circus Ronaldo serà un dels caps de cartell de la 23a edició, que supera per primer cop el mig milió d’euros de pressupost

Els impulsors de la Fira Trapezi, amb el cartell de la 23a edició.

El Trapezi de Reus oferirà un centenar de representacions de circ del 9 al 12 de maigACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, celebrarà enguany la 23a edició entre el 9 i el 12 de maig a Reus amb més d’un centenar de representacions impulsades per 31 companyies, que presentaran 22 espectacles. El certamen arribarà per primer cop als 500.000 euros de pressupost i apostarà per potenciar l’àrea professional. El cartell l’encapçala l’exitosa companyia belga Circus Ronaldo, que realitzarà quatre funcions, mentre que en clau catalana destaca Escarlata Circus. Es desenvoluparà en dinou escenaris de la ciutat i per primera vegada la fira impulsarà dues coproduccions que s’espera que portin la marca Trapezi arreu.

El festival s’ha presentat aquest dilluns en una doble convocatòria, al matí a Barcelona i a la tarda a Reus. El director artístic del festival, Leandro Mendoza, ha exposat que a l’hora d’elaborar la programació s’han seleccionat els espectacles en funció de tres criteris: que tinguin voluntat de comunicar amb el públic, que comptin amb un alt nivell que permeti promoure la professionalització i que garanteixin l'excel·lència tècnica.

Pel què fa al cartell, la proposta més destacada és Circus Ronaldo. Mendoza s’ha felicitat per la presència de la històrica companyia belga, que actuarà per primer cop al festival, i ha assegurat que podrien ser «caps de cartell de qualsevol festival de circ del món». A nivell internacional també ha citat les brasileres Circo No Alto i La Mala, que mai han actuat a Reus. Entre els 22 espectacles que es podran veure Mendoza ha posat en valor que hi haurà noms importants de l’escena tant estatal -Lanördika Circo y Danza o El Fedito- com catalana, amb Escarlata Circus com a referència.

Un dels fets destacables per l’organització és que en aquesta edició per primera vegada des del festival es podran impulsar dues coproduccions, que compten amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, a més del suport del Mercè Arts de Carrer Festival. Això farà, segons Mendoza, que «aquests espectacles giraran amb el segell del Trapezi». Aquestes coproduccions són Davaiii i Dioptriesde les companyies catalanes Domichovsky&Agranov i Toti Toronell, respectivament.

Tot plegat en dinou escenaris de la ciutat, que inclouen un parell de novetats. D’una banda l’ampliació de l’espai de la plaça Llibertat, que comptarà amb graderies per acollir un miler d’espectadors en un escenari circular; i de l’altra una nova ubicació a l’avinguda Carrilet. Amb aquesta elecció els organitzadors busquen dinamitzar la ciutat i generar un flux d’espectadors més enllà del casc antic.

Amb la cita ja més que consolidada i en constant creixement, l’objectiu dels propers anys dels impulsors del Trapezi és aconseguir que sigui una eina imprescindible per al circ a Catalunya i un referent a escala internacional. Per aquesta raó el pressupost s’incrementa fins als 504.500 euros, 74.000 euros més que l’any passat. D’aquest mig milió, 150.000 els aporta l’Ajuntament de Reus, la mateixa quantitat que la Generalitat. La resta són aportacions de la Diputació de Tarragona, de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i de patrocinadors.

Una part d’aquests diners aniran destinats a la zona professional. La directora de l’àrea d’Arts Escèniques de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Nèlida Falcó, ha afirmat que la vessant professional ha de ser «un espai de trobada i de relació entre els programadors i les companyies, i que sigui un marc de referència on s’estableix un mercat» amb la voluntat de convertir-se en un «aparador que facilita la contractació i la creació de públic». Com a novetat d’enguany hi haurà la presència de la federació d’associacions de circ CircoRed, que permetrà atreure més programadors.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, ha destacat que per la ciutat «és un privilegi» poder impulsar el Trapezi i ha assenyalat que «ja forma part del nostre ADN». A més ha posat en valor la trajectòria de la cita i ha assegurat que «hi ha artistes que ara actuen al festival que de petits venien com a públic».

tracking