Diari Més

Municipal

El traspàs del Sant Joan i la primària al CatSalut es preveu en dues fases

La carta de compromís de la Generalitat fa tard i els grups forcen l’ajornament de la Junta que remouria la causa de dissolució

Els quatre regidors de Cs van acudir amb normalitat al darrer ple ordinari del mandat, ahir.

Els quatre regidors de Cs van acudir amb normalitat al darrer ple ordinari del mandat, ahir.Olivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord per traspassar la gestió de l’Hospital Sant Joan de Reus i la primària de Sagessa Salut al CatSalut «estableix que la Generalitat crearà una nova entitat de dret públic» que agafi les regnes de l’atenció sanitària «i que es farà també càrrec del deute pendent per la construcció del nou hospital». Així ho detallava la regidora de Salut, Noemí Llauradó, en el transcurs del ple d’ahir, a preguntes del grup municipal del PP. La creació de l’entitat «està prevista en dues fases: en la primera es determinarà la valoració dels actius i passius a traspassar i la segona servirà per constituir aquesta nova empresa pública», afegia Llauradó, que apuntava que «la data final de tot el procés està prevista a finals de desembre del 2019».

En relació al dèficit amb què el Sant Joan ha tancat l’exercici 2018, que es queda en uns 11.600 euros pels 3,2 milions registrats al 2017, Llauradó precisava que «la tendència històrica s’ha intentat corregir a partir de dues mesures». Una d’elles ha estat «augmentant els ingressos lligats a la facturació de l’activitat realment realitzada». L’altra, segons precisava la regidora, ha passat per «contenir la despesa realitzant un control detallat de les principals partides». En concret, «hem augmentat l’activitat de determinades àrees per un valor superior als set milions d’euros: cinc milions per l’increment del contracte i dos milions per l’increment de facturació de fàrmacs. La despesa només ha crescut quatre milions. La diferència restant s’ha cobert amb la incorporació de dividends de Gecohsa». El centre afronta, amb tot, la seva quarta causa de dissolució seguida.

Sobre si tot plegat ha repercutit d’alguna manera en el servei que reben els usuaris, la regidora explicava ahir que «no hi ha hagut cap disminució detectable de qualitat». «Les llistes d’espera quirúrgiques s’han reduït de manera que, a 31 de desembre del 2018, tots els casos estaven dins de la garantia que exigeix el CatSalut excepte tres processos: intervencions d’obesitat mòrbida i cirurgies de reconstrucció plàstiques que es deriven tant de cirurgia bariàtrica com també d’intervencions oncològiques de mama», concloïa.

Subvenció a l’explotació

La Junta General Extraordinària de l’Hospital Sant Joan que estava prevista per ahir abans del ple no va arribar a portar-se a terme i se celebrarà en una data més avançada, que encara no s’ha fixat. La Junta tenia un únic punt al seu ordre del dia, el qual passava per l’«aprovació de mesures per remoure la causa de dissolució de la societat hospital Sant Joan de Reus». Es tractava, en detall, d’aportar una carta de què el govern reusenc disposaria i a través de la qual Salut s’hauria compromès a fer una subvenció a l’explotació del Sant Joan, si la causa de dissolució no es removia mitjançant el traspàs d’actius i passius abans que es creï l’entitat que assumirà la gestió sanitària a la ciutat. La Junta General va anul·lar-se ahir a petició dels grups municipals, que van apuntar que la documentació que s’havia de debatre havia arribat a les seves mans sense prou marge per a ser analitzada.

Protestes a Móra d’Ebre

Uns 80 treballadors de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre van concentrar-se ahir contra el que consideren un altre «maltractament» de l’Ajuntament de Reus, que gestiona el centre a través de Gecohsa. La plantilla, formada per unes 350 persones, encara no ha cobrat la paga variable d’uns 1.300 euros ni disposa de l’increment salarial pactat per conveni. Gecohsa ha tancat el 2018 amb un positiu de 250 euros.

«Sí» a mesures de la CUP en sobirania residencial

Una bateria de mesures de la CUP en relació a la sobirania residencial, en forma de proposta de resolució, va rebre ahir llum verda del ple. Així, l’Ajuntament instarà la Generalitat de Catalunya a fomentar formes alternatives de tinença, com ara la cessió d’ús, el dret de superfície, les cooperatives d’habitatge o la

masoveria urbana. També a fer un cens nacional d’habitatges buits –amb més de dos anys en desús– i a expropiar definitivament aquells que siguin propietat d’entitats financeres o grans propietaris. I a invertir en la compra d’habitatge en desús.

Una proposta sobre feminisme genera polèmica

Una proposta de resolució plantejada des del grup de la CUP i que buscava la «implantació de polítiques feministes a tots els òrgans municipals i supramunicipals del principat» va acabar ahir en un enfrontament amb els regidors de Cs, que van acudir al ple amb normalitat tot i haver estat suspesos de militància. Pepa Labrador va preguntar «quantes dones han estat assassinades l’any 2018? Han estat unes 47?». «Saben quants milions de dones hi ha a Espanya?», va afegir. Labrador va criticar el «feminisme radical de la CUP» en aquest aspecte.

tracking