Diari Més

La Junta Electoral obliga l'Ajuntament de Reus a retirar la pancarta de 'Llibertat presos polítics'

La resolució recorda l’alcalde, Carles Pellicer, que «ha de vetllar per la neutralitat dels funcionaris» que duen llaços grocs

Imatge de la façana de

Ajuntament de Reus, façanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral de Zona (JEZ), en una resolució emesa avui 28 de març, requereix a l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que retiri la pancarta de 'Llibertat presos polítics' i el llaç groc que estan penjats a la façana del palau municipal. També recorda al batlle «la seva obligació de vetllar pel compliment del principi de neutralitat dels funcionaris públics», en relació als llaços grocs que duen a la roba alguns dels treballadors de l’Ajuntament. El requeriment de la JEZ arriba arran d’una queixa impulsada pel grup municipal del PP, a la qual van adherir-se posteriorment Cs i l’Asociación Aixeca’t-Levántate, tal com recull el document. La mateixa resolució dona un marge de 12 hores per procedir a la retirada d’aquests elements, que hauran de desaparèixer «el més ràpidament possible» i avisa que el govern «s’haurà d’abstenir de col·locar-los, promoure la seva col·locació o permetre la seva permanència en cas de col·locació per part de tercers».

Fonts municipals consultades expliquen que l’Ajuntament encara no ha rebut oficialment cap notificació per part de la JEZ. I que, un cop aquest pas tingui lloc, la resolució es recorrerà. El document apunta que «aquesta Junta va oficiar la Guàrdia Urbana de Reus que comprovés els fets» denunciats per PP, Cs i Aixeca’t-Levántate, vinculats a la presència de pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ i del llaç groc a la façana de l’Ajuntament. «En data de 28 de març, la Guàrdia Urbana ha remès ofici adjuntant reportatge fotogràfic de les comprovacions realitzades a l’Ajuntament de Reus, resultant l’existència de la pancarta i del llaç». La JEZ recorda que «en el marc de neutralitat on han d’actuar els poders polítics exigeix que durant el període electoral no es pugui realitzar cap actuació que suposi prendre partit o posicionar-se». I que «això succeeix clarament quan es col·loca o es promou la col·locació a edificis públics, col·legis electorals o instal·lacions públiques, de banderes com l’estelada o de símbols que promoguin l’adhesió a idearis polítics».

Els «principis ètics» dels treballadors públics

La denúncia presentada pel PP davant la JEZ «informava que els funcionaris de l’Ajuntament llueixen llaços grocs i instava la Junta a prohibir que els funcionaris públics poguessin dur aquests símbols». En aquest sentit, la JEZ determina que «els empleats públics hauran d'exercir les seves atribucions abstenint-se de realitzar-ne qualsevol altra que comprometi la neutralitat de l’exercici dels serveis públics». I que «no es tracta d’una infracció» dels articles de la Llei Electoral «sinó d’una infracció dels deures propis dels empleats públics i dels principis ètics que han de regir la seva actuació professional i correspon a les Administracions Públiques corregir-la». Així, «es recorda l’alcalde de Reus la seva obligació de vetllar pel compliment del principi de neutralitat dels funcionaris públics».

tracking