Diari Més

Salut

L'Hospital Sant Joan preveu un dèficit de 111.600 euros a l'exercici 2018

Pendent de la formulació de comptes, la societat tornaria a incórrer en causa de dissolució i no hauria de pagar DPO a la plantila

La façana del centre sanitari, al carrer Joan Laporte.

L'Hospital Sant Joan preveu un dèficit de 111.600 euros a l'exercici 2018Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dèficit amb què l’Hospital Sant Joan de Reus tanqui l’exercici 2018 se situarà, molt probablement, al voltant dels 111.600 euros. Aquesta és la xifra que, pendent de la formulació de comptes que tindrà lloc el pròxim divendres 29 de març, es va donar a conèixer ahir en una sessió informativa del consell d’administració del Sant Joan. L’anterior exercici, el 2017, s’havia tancat amb 3,2 milions d’euros de dèficit. La davallada en aquest concepte hauria vingut donada, entre diversos factors, per un increment de la contractació del CatSalut. La xifra de negoci del Sant Joan s’enfilaria als 129,5 milions, gairebé 7 milions més que al 2017.

Amb tot, i arran d’una altra qüestió econòmica, l’Hospital entraria de nou en causa de dissolució, la quarta de consecutiva que afrontaria la societat. La situació implicaria, tenint en compte el conveni laboral vigent, que la plantilla no estarà en disposició de cobrar les direccions per objectius (DPO) del 2018. El govern reusenc comptaria, en principi, amb el compromís del CatSalut que assumirà els desequilibris. El dèficit, de qualsevol manera, no quedaria eixugat fins a finals d’any, donat que el límit per remoure la causa de dissolució es fixa el 31 de desembre.

Entitat de dret públic

L’Hospital es troba ara immers en un procés de canvi de mans que hauria de culminar amb el traspàs de la gestió i la governança al CatSalut. El moviment ha d’iniciar-se, tal com va anunciar al desembre del 2018 el director del CatSalut, Adrià Comella, amb la constitució d’una nova entitat de dret públic. La creació d’aquesta es materialitzaria en paral·lel a la de l’entitat que s’ha de fer càrrec, al seu torn, de l’atenció sanitària a les Terres de l’Ebre. Ambdues coincidirien, doncs, en el temps. En l’actualitat, Reus segueix dirigint Gecohsa a través d’un sistema de prórroga.

Comella va assegurar al seu moment, des de Reus, que l’entitat de dret públic per al Sant Joan quedaria configurada durant el segon semestre del 2019. L’Hospital, així, canviaria de mans en un moment en què, des de la gestió municipal, s’ha limitat molt el dèficit i quan restarien pràcticament cinc anys per deixar de pagar el crèdit.

El ple del Parlament va validar, en sessió del 6 de febrer, el Decret llei 1/2019, que permet la Generalitat i les entitats financeres del sector públic formalitzar operacions d’endeutament mentre no s’aprovin els pressupostos per al 2019. Un dels seus apartats feia referència directa a l’Hospital Sant Joan, i acordava apartar 62.700.000 euros per a l’entitat de dret públic que s’hauria de fer càrrec de la gestió i la governança del centre a partir del segon semestre de l’any. Aquest ha estat l’únic pas que, des de l’hivern passat, ha transcendit respecte al canvi de mans. El context polític a mig termini podria resultar decisiu també en aquest mateix aspecte.

Si s’acaba produint, el traspàs del Sant Joan involucrarà Ginsa i tota l’atenció primària de Sagessa, que passarà igualment a ser governada per la Generalitat. El procés implicarà hospitals i Centres d’Atenció Primària (CAP) més enllà de Reus i posarà fi a la branca sanitària de l’empresa municipal, que mantindrà vius altres àmbits com residències de la tercera edat o escoles bressol. La manera en què la tramitació de tot plegat es portarà a terme no s’ha donat a conèixer. En detall, l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils, el CAP de Riudoms, el de Vandellòs i l’Hospitalet, el de La Selva i el Marià Fortuny de Reus quedaran inclosos en l’acord.

Condicions de la plantilla

El que sí que ha transcendit, igualment mitjançant del Parlament, és un altre compromís, el de Salut que «subrogarà el personal i els serveis que ara presta Sagessa amb les mateixes condicions». La qüestió havia generat incertesa perquè Comella no va aclarir-ho i per la particularitat de la situació d’alguns col·lectius, com el dels empleats de l’Hospital, que es regeixen per un conveni propi amb vigència fins al 31 de desembre del 2019 però opció d’ultraactivitat. La de mantenir un conveni propi va ser una de les grans batalles del Comitè d’Empresa al 2017, i finalment va aconseguir-se.

tracking