Diari Més

Societat

Projecte en el grup Pere Mata per eliminar el tabú de la sexualitat en discapacitats

El programa s’està posant en pràctica als centres de Villablanca, Marinada i Bellissens

D'esquerra a dreta, López, Pedrola, Rodríguez i González, quatre dels fundadors de la proposta.

Projecte del Grup Pere Mata per eliminar el tabú de la sexualitat en discapacitatsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors de les institucions de Villablanca, Marinada i Bellissens, del grup Pere Mata, van trobar, ara fa tres anys, una necessitat a l’hora de tractar la sexualitat dels usuaris. Davant aquesta inquietud van decidir traslladar una idea de projecte innovador a direcció que els va recolzar en tot moment. Des del 2016 fins al 2018, el grup de treball format per professionals de diferents disciplines i amb, com a mínim, un representant de cada centre en qüestió, van formar-se i redactar diferents dossiers entre els quals hi ha els protocols d’actuació i el projecte en sí, anomenat Obrint Camins. «Aquest programa no tracta només la sexualitat genital, té un punt de mira més ampli», explicava ahir a Diari Més Andreu López, psicòleg de Villablanca i un dels pares del projecte. «Obrint camins està pensat per temes com el respecte de gènere, tenir un espai d’intimitat, el respecte a l’orientació sexual, abasta molts camps més», afegia Marina Rodríguez, treballadora social i també fundadora del projecte. Aquests són uns conceptes que en la societat en general ja es tenen en compte però que a l’interior d’aquestes instal·lacions encara ningú s’havia atrevit a posar-los sobre la taula.

Tot i que està enfocat a tots els usuaris de Villablanca, Marinada i Bellissens, no tots prendran part del projecte. A principis d’any, el grup de treball va començar a realitzar una fase d’exploració, que consisteix en un programa d’atenció individual per a cada usuari, conegut com a PIAI, que fa molt temps que s’utilitza per a conèixer en profunditat cada usuari del centre, però que enguany, per primera vegada, també s’ha inclòs la sexualitat. És a partir d’aquí quan es decidirà quines persones passen a formar part d’aquest projecte, ja que no obligaran a ningú a ser-ne partícips. En aquesta fase d’exploració també s’han fet les enquestes a professionals i es començaran a fer als familiars.

El projecte es troba ara en l’apartat de formació als usuaris que està estructurada en cinc tallers repartits en cinc setmanes, en els quals es treballaran les habilitats socials en l’àrea afectiva sexual, la pell com a òrgan sexual, la salut sexual i les emocions en la sexoafectivitat. El projecte també és important per a prendre a dir «no» i a com tractar un possible abús, ja que les persones amb discapacitat són més vulnerables. Aquest programa està basat en d’altres que s’usen en alguns centres de l’estat però engloba més aspectes que la resta.

tracking