Diari Més

Civisme

La FAVR veu «excessiva» la campanya per diluir l'orina dels gossos

‘Jo mullo, tu remulles’, que avisa sobre multes de 800 euros, crea divisió entre els amos

'Jo mullo, tu remulles' informa també de multes de 800 euros per als qui no dilueixin les miccions.

La FAVR veu «excessiva» la campanya per diluir l'orina dels gossosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya que l’Ajuntament va posar en marxa dimarts passat, sota el lema ‘Jo mullo, tu remulles’, per «fomentar el civisme entre els propietaris de gossos» i conscienciar-los que dilueixin els orins dels animals a la via pública amb aigua és, per a la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), «excessiva» i «poc viable». El president de la FAVR, Marcos Massó, valora que «no serà possible aconseguir que tothom qui tingui un gos porti també una ampolla d’aigua per anar remullant cada cop que surt a passejar-lo» i que «qui vingui a la ciutat com a visitant, no coneixerà la normativa i no l’aplicarà». A més, apunta, «quan l’ampolla estigui buida, la llençaran al carrer i tindrem un altre problema». La mesura, per a Massó, «és poc raonable» perquè, en alguns casos, «la quantitat d’aigua que calgui serà molt gran». Els centres cívics repartiran 6.000 ampolles gratuïtament.

‘Jo mullo, tu remulles’ informa també de multes de 800 euros per als qui no dilueixin les miccions. En aquest sentit, Massó sosté que «les sancions s’haurien d’aplicar per als excrements però per als orins és molt difícil». Amb tot, conclou el president de la FAVR, «si de 100 gossos, 10 en fan cas, tot això que haurem guanyat». Malgrat que, al moment d’activar la campanya, l’Ajuntament va apuntar que les sancions començarien a aplicar-se al mes de juny «per donar marge», les multes només podran imposar-se per als animals que orinin sobre façanes o mobiliari. La conducta de «no evitar que els animals facin les miccions a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà» està recollida com una «infracció greu» a l’ordenança. I les infraccions greus comporten multes de fins a 1.200 euros. La normativa vigent no regula, però, les miccions d’animals a la via pública. Per això, si el govern volgués començar a multar al juny, hauria de limitar-se a façanes i mobiliari o bé tramitar una ampliació de l’ordenança de civisme que inclogués nous supòsits.

Més atenció als parcs

L’augment de la pressió contra l’incivisme vinculat a la tinença d’animals ha generat opinions diverses entre els propietaris de mascotes, tot i que una bona part d’ells ja remullaven els orins dels seus gossos o esperaven que, en un moment o altre, ho haurien de fer. Alguns estan a favor tant de la normativa com de les sancions de 800 euros perquè una xifra elevada «farà que la gent tingui cura». I apunten que «diluir els orins manté la ciutat neta». Per a altres, carregar una ampolla és una «incomoditat» i l’import de la multa és «massa alt» perquè consideren que la campanya funcionaria amb una quantitat més baixa i que la micció d’un gos no justifica els 800 euros que l’Ajuntament, a través de la Guàrdia Urbana, pretén aplicar. Els s propietaris demanen, això sí, que la mateixa atenció que es posarà en aquest àmbit es posi també en «mantenir en millors condicions els parcs de gossos» on, de vegades, «hi ha vidres, brossa i portes trencades».

Miquel Rodríguez «Fa més d’un mes que portem sempre aigua. No m’agrada que quedin els pixums dels gossos pels carrers. Ara, amb aquesta campanya, anirem a buscar l’ampolla al centre cívic i també la farem servir. Les multes de 800 euros les trobo bé i jo faria que el preu que s’hagués de pagar fos més alt, perquè així la gent té cura. S’hauria d’agafar l’ADN dels gossos i analitzar també els excrements».

Laura Manzano «Haver de tirar aigua és molt correcte, les persones que tenim gossos hem de ser cíviques i estem conscienciades que la ciutat s’ha de mantenir neta. Abans que sortís la campanya, ja sabíem que sempre que sortim amb el gos hem de portar una ampolla, també si sortim pel centre. Si la sanció no fos tan elevada, hi hauria una gent que no en faria cas. Anirem a per l’ampolla al centre cívic».

Adrián García «És una mica incòmode tenir l’obligació d’anar sempre amb una ampolla. De fet, no he vist que sigui una cosa generalitzada ni que gent del meu entorn ho faci. Amb tot, també crec que és positiu perquè el carrer queda més net i pot ser més higiènic. Però, em sembla excessiu haver de pagar una sanció de 800 euros per un pipí de gos. Seria més raonable si es quedés en 100 o 150 euros».

Daniel Arjona «Està bé tirar aigua perquè així tot és més net. S’ha de deixar clar, però, que el que hi ha d’haver a les ampolles és només aigua, i no aigua amb sabó ni amb lleixiu, perquè això pot portar problemes. Tenim uns mesos per agafar el costum i jo he començat a fer-ho ara perquè, a la caminada del Bestial, també van repartir ampolles i ens van informar que era convenient fer aquest gest».

tracking