Diari Més

El jutge arxiva la causa per odi contra el mecànic de Reus Jordi Perelló

El magistrat considera que és «un empresari molt poc diligent però que no ha comès un delicte d’odi» i Perelló lamenta que «m’han fet passar un mal tràngol gratuïtament»

Perelló, ahir dijous, amb el document de drets al detingut.

Investiguen per odi un mecànic de Reus per no atendre el cotxe d'un policia nacionalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus ha arxivat provisionalment la causa oberta contra el mecànic Jordi Perelló per haver-se negat a revisar, al taller de la seva propietat ubicat al camí de Valls, el vehicle particular d’una agent de la Policia Nacional en els mesos posteriors a l’1-O. Perelló estava acusat de delicte d’odi. La interlocutòria d’arxivament, a la qual ha tingut accés el Diari Més, té data del 22 de març i detalla que «no hi ha elements que permetin incloure les manifestacions de l’investigat, amb independència de la intolerància i hostilitat que reflecteixen, en les característiques pròpies de delicte d’odi». Apunta, també, que aquestes manifestacions «no ha tingut cap repercussió pel que fa a la incitació». Perelló explica, en declaracions a aquest rotatiu, que «em trobo igual que el primer dia, molt tossut i pensant que no he fet res». «Crec que m’han fet passar per aquest mal tràngol gratuïtament, només perquè callés, i he parlat més que mai», conclou.

Els fets van tenir lloc el 31 de gener del 2018. Segons recull la interlocutòria, Perelló va informar l’agent de la policia que havia acudit al seu taller que «a partir de l’1 d’Octubre ja no treballo amb la Policia Nacional ni amb la Guàrdia Civil. Sou uns opressors i responsables del que està passant aquí», i no va revisar-li el cotxe. El jutge fa referència, en el seu redactat, a la interlocutòria emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 28 de juny del 2018 sobre aquest àmbit, que precisa que el delicte d’odi «per la seva pròpia definició típica només pot referir-se a aquells –col·lectius– que puguin considerar-se vulnerables i s’identifiquin així per raó d’alguna condició personal o social» i que «el discurs d’odi o hostilitat contra l’autoritat o els agents de la mateixa no pot ser sancionat» com a delicte d’odi.

Obligació d’atendre els vehicles

Amb tot, el magistrat d’Instrucció 3 considera que el fet que Perelló es negués a revisar el cotxe de la policia nacional «està mancat de qualsevol lògica empresarial» i que «deixar de prestar un servei a un establiment obert al públic sense causa justificada (com era el cas) atempta contra els principis bàsics de la diligència mercantil». La interlocutòria apunta que «la normativa estatal i autonòmica» preveu que «qualsevol vehicle que arribi al seu taller ha de ser atès». I que, «per tant, l’investigat amb les seves paraules, serà un empresari molt poc diligent però no ha comès un delicte d’odi». Malgrat que el jutge entén que Perelló «no tenia ni una sola raó per haver dit el que va dir a la víctima en l’àmbit d’una prestació de serveis», diu que «aquest desviament ha de ser corregit, en qualsevol cas, en via administrativa (l’investigat va limitar els drets d’una consumidora)». La interlocutòria acorda l’arxivament provisional «per no ser els fets constitutius d’un delicte d’odi». La resolució no és ferma i admet recurs de cassació.

tracking