Diari Més

Mobilitat

El nucli i els passejos de Reus recuperen la senyalització de prioritat per a la bici

La construcció del carril que permeti circular sense interrupcions entre l’estació de busos i Mas Iglesias començarà en pocs dies

Aquesta setmana s'han repintat les indicacions horitzontals de limitació de velocitat.

El nucli i els passejos de Reus recuperen la senyalització de prioritat per a la biciOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desplegament del Pla de la Bicicleta ha portat de nou al Tomb de Ravals, aquesta mateixa setmana, la senyalització horitzontal de zones 30 i prioritat per a ciclistes, que també es recuperarà als passejos. Es tracta d’una de les dues intervencions pendents com a part de la fase 1 del Pla, previstes per a aquest mes de març i pressupostades en 50.000 euros. L’altra actuació és la construcció del carril bici que permetrà circular ininterrompudament entre l’estació d’autobusos i l’àmbit de Mas Iglesias, la qual començarà «en les pròximes setmanes», tal com detallen fonts municipals. Ambdues representen els únics dos avenços que es faran pel que fa a la bicicleta aquest 2019 a la ciutat. Una altra actuació vinculada a la fase 1 del Pla, i que consistia en la creació d’un nou carril per enllaçar l’estació de tren amb els passejos, ja va començar a dur-se a terme a finals del 2018. Totes tres completen aquest primer tram de la immersió en l’ús de pedals, tot i que el Pla de la Bici encara contempla altres dues fases per a les quals no s’ha fixat data.

Enllaçar l’estació d’autobusos amb el carril de Mas Iglesias permetrà circular entre aquesta infraestructura i la zona sud. Avui, el carril bici que hi ha a la vorera de l’avinguda del President Macià no presenta una connexió adient amb l’estació. La rotonda de la plaça del Canal no permet encabir, tal com expliquen des de l’Ajuntament, un carril bici sense eliminar un carril de circulació de vehicles a motor. És per això que la solució que es consumarà passa per construir un nou pas de vianants a l’avinguda del President Macià amb una connexió directa al carril bici actual del Parc de Mas Iglesias. Pel que fa a les zones 30, la voluntat que ara s’està executant és aplicar millores en la senyalització horitzontal dels passejos i del Tomb de Ravals, on la pintura ha estat aquests últims dies renovada. Així, s’ha programat rellançar la senyalització d’aquests itineraris ciclables de zona 30, on la bicicleta té prioritat, a partir de reforçar els espais compartits amb el trànsit motoritzat.

Un lloc diferenciat als semàfors

D’altra banda, i com a sistema pioner al municipi, a algunes interseccions semafòriques s’implementarà una zona d’avançada per a bicicletes, és a dir, una zona de detenció diferenciada per a cotxes i per a bicicletes per quan el semàfor es posa vermell. D’aquesta manera, es vol donar prioritat i visibilitat a les bicicletes en el moment de l’arrencada, un cop ja el semàfor mostri la llum verda. Les ubicacions d’aquestes actuacions innovadores s’han fixat ocupant diferents cruïlles: passeig Sunyer amb el Camí de L’Aleixar, passeig Prim amb el Camí de Riudoms, i passeig Prim amb el carrer de Mare Molas.

El gener de 2017 l’Ajuntament de Reus va adjudicar a una empresa externa la redacció del Pla de la Bicicleta, l’eina que ha de permetre el desenvolupament de la bicicleta a la ciutat. Aquesta va ser una demanda de la Comissió especial per a la redacció del Pla Específic de la bicicleta, que va quedar constituïda el gener de 2016 i integrada per representants de tots els grups municipals, tècnics de les regidories implicades i entitats vinculades a la mobilitat en bicicleta com Bicicamp. Al juny del 2018, l’Ajuntament va donar a conèixer, ja enllestit, el Pla de la bicicleta. En total, les diverses actuacions impliquen la creació de 35 nous quilòmetres de carrils bicicleta, amb una inversió global de 2,14 milions d’euros.

tracking