Diari Més

Benestar

El Centre d'Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar posa els fonaments

Les obres de construcció van començar al gener, tal com estava programat, i l’edifici podrà entrar en funcionament a finals d’any

El solar ja mostra els primers treballs per aixecar l'equipament on es tractarà l'Alzheimer.

El Centre d'Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar posa els fonamentsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar comença a ser una realitat. Les obres d’aquest nou espai que pretén ser un referent a Espanya, amb 4.300 metres quadrats d’espai, dels quals 1.000 seran construïts en planta i 3.300 de zona enjardinada, van començar, tal com estava previst, al gener. Aquesta instal·lació s’està construint a l’avinguda Antoni Planàs i Marca, que està pròxima al santuari de Misericòrdia. Els treballs avancen amb bon peu i ja es poden començar a veure els primers fonaments de l’edifici que, seguint el calendari, entrarà en funcionament al darrer trimestre d’aquest any. El projecte té un cost d’1,8 milions d’euros, dels quals la Fundació Rosa Maria Vivar n’aporta 1,2 i la resta surten de diversos patrocinadors, tot i que també es pot fer de manera particular a través de petites donacions a la seva pàgina web www.frosamariavivar.org.

Aquest nou equipament permetrà atendre fins a 80 usuaris en centre de dia i 60 més a la Unitat de Rehabilitació Cognitiva, fent un total de 140, uns números molt superiors als actuals que, en l’edificació de dimensions reduïdes en el qual treballa l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, només tenen capacitat per a 25 usuaris. A més, en aquest espai estan de lloguer i, en el que estan construint ara seran ells els propietaris, gràcies a la cessió dels terrenys per part de l’Ajuntament, després de ser aprovat en un plenari. De les 80 places del centre diürn, s’ha sol·licitat que la meitat siguin públiques per tal de garantir l’accés de persones en tota mena de situacions. En aquest centre treballaran unes 30 persones que desenvolupen un programa d’estimulació cognitiva, acreditat per la Generalitat, amb l’objectiu d’alentir la progressió dels símptomes dels trastorns neurocognitius i preservar durant el màxim de temps possible les capacitats físiques i funcionals de la persona, tot tenint en compte les seves emocions i la seva identitat. Aquest tractament integra sessions de musicoteràpia, laborteràpia, estimulació sensorial i basal, teràpia d’orientació a la realitat, emocional i activitats de socialització, entre d’altres. Ara, amb el nou complex, també es podran oferir teràpies d’estimulació i rehabilitació cognitiva per a aquelles persones que, tot i no haver desenvolupat una demència, també pateixen deteriorament cognitiu. L’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp feia temps que reclamava una nova instal·lació per a poder tractar millor als pacients, una fita que han aconseguit gràcies a la Fundació Rosa Maria Vivar. Una de les claus d’aquest nou centre serà el jardí que servirà com a espai de relaxació, per a desconnectar uns instants de la teràpia. A més, el complex estarà dividit en quatre pavellons que acolliran una part del programa i que permetran aplicar de manera més còmode la metodologia basada en el programa San Rafael.

La Fundació Rosa Maria Vivar la van fundar els seus familiars, després que li diagnostiquessin Alzheimer el 2013. De fet, ella mateixa va detectar-se els símptomes i va aprofundir en el coneixement de la malaltia. Va saber que no existia remei però sí teràpia i va escollir el centre de l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp per rebre suport terapèutic i emocional. La seva família ha assumit la responsabilitat de construir el nou centre que esdevingui referent a Espanya.

tracking