Diari Més

Societat

Una app per a salvar els qui pateixen una aturada cardiorespiratòria

Dos dels investigadors del projecte van estar presents en la jornada «Salva’m» a la Mercadal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de diferents centres de Reus estan treballant en una aplicació mòvil que permeti actuar de manera molt més ràpida davant una aturada cardiorespiratòria. El grup d’investigadors està dirigit per Cristina Rey i el formen el Doctor Felipe Villalobos, de l’Iinstitut d’Investigació d’Atenció Primària, i el director del CUAP de Reus, David Sabaté, entre d’altres. Els dos darrers es trobaven ahir a la plaça de la Mercadal, com a convidats a la jornada Salva’m, que pretenia sensibilitzar la població i ensenyar com salvar la vida d’algú que ha patit una aturada cardiorespiratòria.

El projecte consta de dues fases, la primera era formar a diferents voluntaris seguint les directius europees de la resuscitació cardipulmonar (RCP), on es van apuntar un total de 480 persones que ja tenen la seva acreditació conforme saben com actuar davant una aturada cardiorespiratòria. El projecte es troba, des de l’octubre, en la segona fase, que consisteix en realitzar fins a 134 proves per a veure l’abast de l’aplicació mòvil connectada a un smartwatch. Dels 480 voluntaris, 130 van decidir continuar en aquesta segona fase, cadascun d’ells té un smartwatch a través del qual envia una senyal a 500 metres i també al SEM i al CUAP quan algú ha tingut una aturada cardiorespiratòria, d’aquesta manera l’actuació pot ser molt més ràpida. Ara mateix, han fet la meitat de les proves i tenen temps fins a finals d’any per acabar de realitzar-les totes i avaluar els resultats. Finalment, el projecte acabarà amb una tercera fase, en la qual tothom qui vulgui podrà portar aquest smartwatch amb l’aplicació i si pateix una aturada cardiorespiratòria, aquest enviarà una senyal automàtica. A més, aquesta aplicació incorporarà un mapa amb tots els punts on es poden trobar els desfibriladors semi-automàtics (DEA), que a Reus n’hi ha repartits per 17 punts de la ciutat.

Durant la tarda d’ahir, alguns d’aquests investigadors van fer cap a la plaça Mercadal que va acollir una jornada de conscienciació i difusió sobre tècniques i recursos relacionats amb l’RCP. Una de les accions més rellevants va ser la interpretació d’una flashmob que van recrear les tècniques d’RCP al ritme d’Stayin’ alive. També van ensenyar la manera d’atendre les persones que pateixen una aturada. cardiorespiratòria.

La flashmob a Reus

Una flasmob explica a Reus com fer una reanimació cardiopulmonarAjuntament de Reus

tracking