Diari Més

Actualitat

Aliats de l'economia social i solidària

El projecte Icaria va néixer a Reus per a la formulació de projectes socials i educatius innovadors

Icaria du a terme projectes en els àmbits de la infància i la joventut.

Aliats de l'economia social i solidàriaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Icaria Acció Socio-Educativa és un projecte que va néixer a Reus l’any 2017, de la mà de quatre emprenedores provinents de l’àmbit educatiu i pedagògic, amb la voluntat de crear i gestionar projectes de caire social i educatiu a partir d’iniciatives pròpies o d’encàrrecs realitzats per entitats privades i públiques.

Des de llavors, Icaria actua en diferents àmbits i col·lectius de la població. Així, a més d’organitzar xerrades i projectes adreçats a la gent gran, també treballa des de l’àmbit de la infància, la joventut i la família, i promou activitats sobre la participació i la igualtat adreçades a col·lectius com les dones o les persones migrades. També han pres part en el projecte Vol.in, juntament amb la Federació de Voluntariat i la cooperativa El Far, una iniciativa pensada per introduir les persones migrants a la societat tarragonina mitjançant el voluntariat. A més de totes aquestes accions, Icaria també va néixer amb la voluntat de crear una xarxa de treball entre diferents professionals i entitats, vinculades o no a l’àmbit social, però que hi tinguin interès.

Tot plegat, ho fan a través d’un projecte fonamentat en un model cooperatiu regit pels valors de l’economia social i solidària. Un model que van poder definir gràcies al suport de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona (CoopCamp), que els van acompanyar en tot el procés de formulació i realització del projecte. Tot i que a través dels Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona van rebre assessoria, a l’hora d’aprofundir en la fórmula cooperativa van confiar en CoopCamp.

«Potser el cooperativisme mai serà majoritari en el sector, però sortiran més cooperatives, perquè hi ha gent amb aquesta inquietud i amb ganes de canviar el sector. Cal que la feina sigui una altra cosa més enllà de treballar, que hi hagi una implicació més gran al darrere i el sentiment de pertinença d’un grup», declarava la presidenta de la cooperativa, Olga San Felipe, en unes declaracions recollides per CoopCamp.

La presidenta d’Icaria assenyalava també que el format cooperatiu els ha permès tirar endavant la idea sobre unes bases més ètiques: «volíem que fos una cooperativa ètica, on l’economia estigués al nostre servei i no a la inversa». D’aquesta manera, afegia, es volia aconseguir que les treballadores estiguessin ben pagades, amb unes condicions laborals dignes: «pensem que això és el que fa que després la feina sigui més bona i positiva; la gent està més contenta i nosaltres pensem que és el més ètic i just». Això no obstant, des d’Icaria també lamenten la dificultat d’aconseguir que els nous treballadors facin el salt per esdevenir socis de la cooperativa: «han d’estar un temps treballant amb nosaltres abans que es valori passar a ser sòcia. A més, cal compromís, emprenedoria i realitzar una aportació econòmica que no tothom està disposat a fer; ens està costant trobar persones amb l’energia i el compromís que busquem».

tracking