Diari Més

Laboral

Dinou empleats demanden Virginias per acomiadament improcedent

El procés va dirigit també contra Risi, Acrimont i un seguit d’empreses que els treballadors relacionen amb Industrias Rodríguez

La seu de la fabricant de dolços reusenca, al passeig Sunyer.

Dinou empleats demanden Virginias per acomiadament improcedentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 19 treballadors d’entre els 68 de la plantilla de Virginias que van deixar de prestar serveis a la fabricant de dolços reusenca el 31 de desembre han iniciat un procés de demanda, per acomiadament improcedent, contra Risi i Acrimont –les empreses que, al juliol del 2018, van comprar la unitat productiva de Virginias per 5 milions–, i contra la mateixa Virginias, és a dir, Industrias Rodríguez. La demanda va també dirigida contra una vintena de societats que els empleats consideren que estarien vinculades a Industrias Rodríguez a través d’un sistema de grup i que «tindrien responsabilitat sobre el personal».

Els professionals acomiadats reclamen, tal com concreta al Diari Més la graduada social i lletrada que els representa, Encarna Quirós, una indemnització solidària superior a la que han percebut. La pretensió és que la majoria dels empleats acabin ingressant tres anys i mig de salari en lloc de l’any que se’ls hi ha pagat, que és el topall a què podien aspirar en el cas que el seu fos un acomiadament objectiu per causes econòmiques. La diferència entre el que tenen i el que sol·liciten supera, per a alguns treballadors, els 50.000 euros.

Acte de conciliació

La data de l’acte de conciliació administrativa, que representa un pas obligatori i previ a l’inici del procediment judicial com a tal, ha estat fixada per al dia 13 de març. Serà a partir d’aquí, i amb la previsió que no s’arribi a un acord, que la tramitació farà el salt als jutjats. En el cas de Risi i Acrimont, segons Quirós, «considerem que ha tingut lloc una venda d’unitat productiva en el procediment concursal i que, per tant, haurien d’haver subrogat el 100% de la plantilla. Com que no ho han fet amb tots, s’han produït els acomiadaments». En relació a Virginias i a les empreses que els empleats entenen que hi estarien vinculades, «volem acreditar que els administradors d’Industrias Rodríguez, que és l’única concursada, tenen altres empreses a més d’aquesta i pensem que hi ha hagut una confusió patrimonial». Això suposaria, sempre segons Quirós, que «s’hauria fet un mal ús, a nivell mercantil, d’Industrias Rodríguez i que a partir d’aquí s’ha causat la insolvència».

Els empleats que han impulsat aquest procés de demanda formen part dels que portaven més anys treballant a l’empresa i la indemnització dels quals havia quedat topada per l’acomiadament objectiu. La plantilla de Virginias, entre la fàbrica de Reus i la de Pardinyes, tenia 162 professionals. El 21 de desembre va finalitzar el període de consultes per un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que va acabar amb acord pel vot favorable de 53 empleats i el «no» de 52. Es va aprovar, en aquell moment, que 125 professionals perdrien el seu lloc de feina i percebrien una indemnització de 25 dies per any amb un topall de 12 mensualitats i un màxim de 360 dies.

Més baixes el 28 de febrer

Els primers 68 treballadors van ser acomiadats el 31 de desembre, altres 37 han estat subrogats per Acrimont i la resta perdran el contracte el pròxim 28 de febrer. Risi no s’hauria quedat, així, amb cap treballador. Almenys part dels empleats que seran acomiadats dijous de la setmana vinent han estat fent feines per a Risi, per una comanda de galetes de prop de 2 milions d’euros, segons concreta Quirós. A partir de l’1 de març, Acrimont continuarà fabricant torrons i xocolata des de la factoria de Reus i se seguiran comercialitzant productes sota la marca Virginias, una històrica del seu sector.

El perfil de les persones que perden el seu lloc de feina és el de «treballadors amb molta antiguitat, majors de 50 anys que porten tota la vida dedicats a això i que ara se’n van al carrer». Alguns d’ells tindran possiblement l’opció d’una jubilació anticipada un cop completats els dos anys d’atur. Per a altres, però, la situació serà més complicada en no poder fer coincidir aquestes dues circumstàncies.

tracking