Diari Més

Municipal

El Síndic demana celeritat al govern de Reus per respondre als grups municipals

Una queixa de Cs per qüestions pendents des dels anys 2015 i 2016 acaba en recomanació a l’Ajuntament perquè «adopti mesures organitzatives»

Una imatge d'arxiu d'una sessió de ple a Reus.

El Síndic demana celeritat al govern de Reus per respondre als grups municipalsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges insta el govern de Reus a facilitar la informació que els grups municipals demanin i a aportar-la, sempre que sigui possible, ràpidament. Ho fa en una resolució, recollida a la memòria del 2018 que es va presentar fa pocs dies, i que ve donada per una queixa que va interposar Ciutadans l’any 2016. La formació exposava llavors, tal com detalla la documentació del Síndic, «que havia formulat 81 sol·licituds d’informació des de l’octubre del 2015, a les quals no s’havia donat resposta». Fonts municipals consultades per aquesta qüestió apunten que «l’Ajuntament respon tan aviat com pot».

Des de Ciutadans expliquen ara que hi ha peticions d’entre 2015 i 2016 que no han rebut encara cap comunicació però que, darrerament, el pas d’informació sembla resultar més fluït. Davant d’aquesta situació, Cs havia recorregut també, al seu moment, a la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP).

Quan va rebre la queixa, el Síndic va demanar a l’Ajuntament «que adoptés les mesures necessàries per evitar que es reprodueixin situacions d’endarreriment generalitzat en la tramitació de sol·licituds d’accés formulades per càrrecs electes». A l’historial d’interaccions entre Síndic i Ajuntament queden apuntades diverses reiteracions per l’acceptació de la resolució i, de fet, aquesta apareix en la memòria entre les no acceptades. «L’Ajuntament», tal com recull el Síndic, «ha repetit que una part rellevant de les sol·licituds que van motivar la queixa de referència ja van ser respostes al mes de setembre passat, tot i que el Síndic posa de manifest que gran part de les sol·licituds que continuen pendents van ser plantejades els anys 2015 i 2016, i que un endarreriment tan generalitzat en la resposta a aquest tipus de sol·licituds requereix l’adopció de mesures organitzatives que permetin revertir aquesta situació».

Escurçar els terminis

«L’accés dels càrrecs electes a la informació municipal rep en el nostre ordenament jurídic un reconeixement singular», recorda el Síndic de Greuges, que apunta que «aquesta especificitat comporta, entre altres singularitats, un termini de resposta molt breu –quatre dies– i el sentit positiu del silenci quan no es contesta la sol·licitud en aquest termini». El Síndic de Greuges conclou que «la transcendència de la funció de control democràtic sobre l’activitat municipal requereix de l’equip de govern i de l’Administració municipal un esforç per fer possible aquest accés en els termes que ha determinat el legislador».

tracking