Diari Més

Municipal

La firma de 4.250 veïns serà condició per poder portar un punt al ple de Reus

El nou Reglament de Participació Ciutadana fixa en el 5% del cens el suport mínim per generar debat

Una de les votacions del ple d'ahir dilluns, amb onze punts a l'ordre del dia.

ple de l'Ajuntament de Reus del 21 de gener, votació protocol connexions il·legalsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple d’aquest passat dilluns, 11 de febrer, va consumar l’aprovació inicial del nou Reglament de Participació Ciutadana, que «persegueix, com a objectius prioritaris, millorar els canals i els mitjans de participació, així com mostrar tots els que la legislació permet perquè la ciutadania pugui saber en tot moment amb quins drets compta i com els pot exercir efectivament». Un dels apartats que més expectació generava, en relació al nou document, era el que regula la tramitació d’iniciatives populars. És a dir, el que fixa la manera com els ciutadans podran, per exemple, intervenir d’una manera directa al ple.

El reglament marca que, per a fer-ho, caldrà, entre altres condicions, haver recollit el suport d’un percentatge mínim de signatures degudament acreditades. En el cas de la introducció d’un o diversos punts a tractar a l’ordre del dia dels plens, la xifra es fixa en el 5%. I implica, per tant –tenint en compte que el cens es queda ara en uns 85.000 veïns–, comptar amb al voltant de 4.250 firmes.

El percentatge varia segons el tipus d’iniciativa que es vulgui impulsar. D’aquesta forma, per fer un procés de participació, per la realització d’una audiència pública o per la demanda d’una proposta d’acord d’un òrgan diferent del ple, es queda en l’1%, unes 850 signatures. Per crear un òrgan de participació en calen 4.250 –un 5%–. A banda, i per llei, l’aprovació d’una disposició normativa de caràcter general n’implica un 10% i la celebració d’una consulta ciutadana no referendària exigeix la firma d’un 2% de les persones cridades a participar amb un mínim de 5.000 signatures. En la sessió de dilluns, tots els partits van descartar la bona predisposició al diàleg en l’elaboració del document. La intervenció del grup municipal del PSC va servir per rebaixar considerablement el nombre de suports que és necessari superar per fer els passos.

Les iniciatives que s’impulsin hauran d’incorporar un informe de legalitat del secretari i, quan afectin drets i obligacions de caràcter econòmic, també el d’intervenció. L’objecte de les iniciatives, a més, «no pot limitar o restringir els drets humans o els drets fonamentals i les llibertats, ni referir-se a matèries tributàries».

Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, explica que establir «un percentatge de signatures sobre el cens permet que un tema que preocupi a un col·lectiu pugui ser portat a debat sense haver de passar per un grup polític o que no es quedi sense debatre perquè no l’agafi cap grup».

A través del Registre

Els promotors de la iniciativa popular, tal com precisa el Reglament de Participació Ciutadana, han de ser, com a mínim, tres persones majors d’edat empadronades a Reus que no tinguin la condició de càrrecs electes municipals ni tampoc del Parlament de Catalunya, de les Corts Generals ni del Parlament Europeu. La sol·licitud d’admissió de la iniciativa s’ha de presentar al Registre General de l’Ajuntament, juntament amb la proposta de plecs per a la recollida de signatures i ha d’indicar clarament el contingut concret de la proposta. Un cop rebuda la sol·licitud, i amb caràcter previ a la recollida de signatures, la regidoria competent en matèria de participació ciutadana serà l’òrgan responsable d’iniciar el procediment administratiu. Pot demanar un informe econòmic, en demana un de legalitat i l’ha d’admetre a tràmit perquè comenci la recollida de signatures, que no es pot allargar més de tres mesos. Les signatures es comproven i, si tot està en ordre, la iniciativa s’eleva a alcaldia perquè la traslladi al ple.

tracking