Diari Més

Salut

El CAP Sant Pere obre l'ampliació que ha duplicat l'espai d'Urgències

USITAC denuncia que la plantilla és exactament la mateixa que abans i l’ICS ho admet però diu que més espai no és més feina

L'exterior del CAP Sant Pere, que ha estrenat la nova superfície a finals de gener.

El CAP Sant Pere obre l'ampliació que ha duplicat l'espai d'UrgènciesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’obra d’ampliació de les instal·lacions del CAP Sant Pere, iniciada al 2017 i que ha servit per duplicar la superfície d’Urgències, ha culminat a finals d’aquest mes de gener, tal com concreten fonts de l’ICS al Diari Més. El centre, pendent de la instal·lació de part del mobiliari, atén ja els pacients a l’àrea reformada, que haurà representat una inversió global, per part de l’ICS, de prop de 300.000 euros. El que no s’ha incrementat en res tot i haver guanyat metres, tal com denuncia el sindicat USITAC, és la plantilla de treballadors, que continua integrada pel mateix nombre de professionals i fa front ara un servei d’Urgències amb el doble d’espai.

Des del sindicat lamenten que el pes del que hauria de representar una important millora en el benestar dels usuaris es carregui als empleats, que «han passat a tenir més boxes, amb més pacients, i també un de crítics, però no tenen els mitjans humans per respondre a l’ampliació». A USITAC subratllen que la situació està tenint una repercussió important en la salut dels treballadors, que «es veuen abocats a assumir nivells d’estrès i nervis fora de la normalitat». Al seu torn, fonts de l’ICS, que confirmen que a les Urgències no s’ha incorporat cap nou professional, precisen que el fet d’haver crescut en superfície «no té per què implicar una major pressió assistencial» i que «s’analitzarà si hi ha més pacients i si cal o no tenir més plantilla».

En detall, l’ampliació de les Urgències del CAP Sant Pere ha aportat a aquest espai 279 nous metres destinats a la creació de més boxes, també de crítics, i al reforç de l’àrea d’observació, el control d’infermeria, una sala d’espera i algunes de les consultes polivalents. Les millores a l’edifici són, per a USITAC, «bones», però «no seran efectives si no hi ha personal».

Serveis a altres municipis

La manca d’empleats que USITAC ha constatat resulta especialment greu a les nits, quan a Urgències es registra un increment dels usuaris coincidint amb el tancament dels CAP. En aquesta franja, detalla el secretari general del sindicat, Josep Tutusaus, «és necessària una altra infermera perquè, quan s’han de fer els triatges, una placa o atendre algun pacient en un servei domiciliari, el control mai no es quedi sense ningú i tothom pugui ocupar el seu lloc».

Aquest últim extrem no es dóna, afegeix Tutusaus, «per la bona voluntat i per la coordinació entre les infermeres i els metges, que acaben assumint també feines que no els hi són pròpies i tot plegat deteriora el servei que podria ser». A USITAC recorden que «el CAP Sant Pere no només rep malalts de Reus sinó que també és referent al Baix Camp» i, per això, «les sortides a atendre domicilis, on una infermera ha de sortir del servei d’Urgències, són freqüents». I insisteixen en el fet que la situació «afecta els treballadors i no pot continuar d’aquesta manera».

La sala de descans del personal –una mena d’office–, a més, «ha quedat ubicada amb les obres fora del servei d’Urgències», una qüestió que també ha aixecat queixes perquè «si hi ha una emergència que obligui a mobilitzar algun doctor o una infermera, és sempre més fàcil i més segur per als pacients si estan a prop que no si s’ha de creuar l’edifici». Cal recordar que, durant els torns de feina, que són llargs, els professionals disposen d’un marge de temps, per exemple, si han de menjar, i és a això al que va destinada la sala de descans.

Organitzar la medicació

USITAC també demana la incorporació d’una TCAI, la figura «encarregada, entre altres coses, d’organitzar la medicació i controlar-ne l’estat». La TCAI «és ara mateix compartida» amb l’àrea Bàsica de Salut (ABS) Reus 1. Una qüestió, aquesta, «que no pot donar-se perquè Urgències és un punt on arriben els pacients que necessiten una atenció ràpida. I les infermeres i els metges no poden perdre temps en buscar i remenar la medicació». En aquesta època, i en un diumenge, la xifra de malalts que arriben a les Urgències del CAP Sant Pere en un sol dia pot estar per damunt dels 600.

Episodis de violència

Precisament per l’increment de superfície –i, segons USITAC, també de la pressió, perquè «hi ha més boxes per atendre més usuaris»–, el sindicat reclama una vegada més «la presència de personal de seguretat tot el dia» i no només en algunes franges. «Hi ha més gent i no és la primera vegada que hi ha violència», diu Tutusaus, que apunta que «no tenir personal i augmentar l’espera no ajuda».

tracking