Diari Més

La reusenca Lau Noah, primera a cantar en català a la ràdio pública dels Estats Units

La cantant va aprèixer al programa 'Tiny Desk' el passat 10 de gener

Imatge d'arxiu de la cantant Lau Noah.

Imatge d'arxiu de la cantant Lau Noah.Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reusenca Lau Noah s'ha convertit en la primera artista catalana a cantar en català a la ràdio pública nord-americà després de la seva aparició, el passat 10 de gener, en el programa Tiny Desk, ha informat a Efe la pròpia cantautora.

De veritable nom Laura Cailà (1994), la cantautora ha explicat per correu electrònic que el passat 10 de gener va conduir les cinc hores que separen Nova York, on resideix, de Washington DC, on s'ubica la seu de NPR, la ràdio pública nacional dels Estats Units.

«Allà vaig fer un concert curt, d'uns quinze minuts, entre llibres i vinils, darrere d'un escriptori ple de fotografies, estatuetes d'Emmys guanyats, fins i tot flors de plàstic i barrets. Aquest decorat estrafolari és la marca d'identitat d'una de les sèries de concerts en directe que gaudeix de més èxit i visites en l'actualitat musical de YouTube», afirma Lau Noah.

El creador, Bob Boilen, la va veure actuar a principi del 2018 a Nova York i cap al final de l'estiu passat va rebre el missatge que milers de músics esperen en les seves carreres: «vull que vinguis a tocar un Tiny Desk Concert».

Aquesta plataforma, que rep milions de visites per cada vídeo, ofereix una actuació intimista de músics tan famosos com Adele o John Legend, o altres completament desconeguts, amb estils que van des del pop comercial a la música tradicional dels Balcans.

«Aquest gener passat, amb la meva actuació, la sèrie va acollir la primera artista catalana des que va començar, fa onze anys (2008)», prossegueix Lau Noah, que canta en català, castellà, anglès i hebreu, encara que per la curta durada de l'actuació va prescindir de les seves cançons en aquesta última llengua.

«És un honor per a mi -ha dit- representar la nostra cultura i llengua» en aquest esdeveniment, que des d'aquest dilluns, 11 de febrer, està disponible a la plataforma NPR Music de YouTube.

Resident des de fa cinc anys a Nova York, a on es va traslladar per «poder reinventar-me, decidir qui sóc i aprendre des de la dificultat», Laura Cailà tocava el piano des dels 16 anys i havia gravat alguna maqueta, encara que ha estat a la ciutat dels gratacels on ha aconseguit una «flexibilitat i dedicació», malgrat estar «sense un coixí econòmic i com a immigrant», que li ha donat les eines per «trobar la força de posar els teus principis per damunt de totes les coses».

Lau Noah ha començat ja a gravar el seu primer disc, a guitarra i veu i de la mà del productor Blake Mills (Fiona Apple, John Legend, Alabama Shakes), als estudis Sound City Studios, partint dels seus principals i "involuntàries" influències: «la sarsuela que cantava la meva mare i les bandes sonores de les pel·lícules de Disney».

«A partir d'allà, ho tradueixo a la guitarra clàssica i a la veu. No escolto gaire música. M'agrada sentir que els sons del món vénen a mi, que jo no els busco», comenta Lau Noah, immersa aquesta setmana en una petita gira per Suïssa.

tracking