Diari Més

Ensenyament

L'Escola Sant Bernat Calvó fa realitat la incorporació de la lletra 'v' al seu nom

L’artista i exalumne Jordi Prous pintarà, al març, les columnes d’entrada al col·legi amb la nova forma i l’alumnat projecta una idea per al pati

El centre ja fa servir la 'v' als vidres de l'accés, al segell i a tota la documentació.

L'Escola Sant Bernat Calvó fa realitat la incorporació de la lletra 'v' al seu nomOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Escola Sant Bernat Calvó ha iniciat els moviments per traslladar a la realitat el canvi de grafia que inclou la v al nom del centre en lloc de la b amb què s’escrivia el cognom d’aquest jurista i religiós cistercenc, que fins l’estiu passat era reconegut com a Calbó. El col·legi ha implantat ja la nova forma a la imatge dels vidres de l’accés a l’edifici i la fa servir al segell del centre i a tota la seva documentació. El projecte per fer el traspàs definitiu a Calvó, però, és força més ampli, es farà visible des de l’exterior i implicarà la comunitat educativa.

La directora del col·legi, Inma Maya, concreta que «durant el mes de març hi ha previst que l’artista Josep Prous, que és un exalumne del centre, pugui pintar les columnes de l’entrada de diferents colors, que hi aparegui el nom de l’escola i que també hi hagi l’escut». Més endavant, seran els mateixos alumnes els qui, al pati de l’escola, portin a terme un projecte similar però amb les seves mans per estampar-hi el nom com ara quedarà, que és Escola Sant Bernat Calvó. També està programat que, a les portes de l’edifici, es col·loqui en algun moment una nova placa amb la grafia tal com queda.

Un procés llarg

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar al juny del 2018 la nova denominació del col·legi com a Escola Sant Bernat Calvó. Abans, el centre, que és públic, havia rebut igualment un informe favorable de l’Ajuntament de Reus en aquest sentit. El canvi culmina un procés que va iniciar-se ara fa dècades, en detectar des del centre reusenc que un altre col·legi amb el mateix nom i molt proper, a Vila-seca, l’escrivia amb v. La coincidència va posar en contacte ambdues escoles. A partir d’aquí, la del carrer dels Velers va remetre una consulta a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) que «ens va explicar que havia de ser amb v perquè el nom procedeix de la família Calvone», apuntava l’any passat la directora de l’escola, Leonor Olivé, al càrrec des de la posada en marxa dels tràmits i que va jubilar-se a l’estiu. L’actual directora, Inma Maya, dóna continuïtat a la iniciativa amb aquest seguit d’activitats que ja han començat a caminar.

En l’àmbit educatiu, l’Escola Sant Bernat Calvó també estrenarà Get Up And Goals, un projecte transnacional entre 12 països europeus, sota el paraigua de l’ONGD Coopera, que vol construir una xarxa de centres a nivell internacional interessats a introduir en els seus programes nous enfocaments pedagògics per a la ciutadania global dels seus estudiants i contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. En la relació amb les famílies, l’escola ha anunciat a través del seu lloc web que començarà a apartar les circulars de paper i a fer servir una aplicació mòbil per mantenir informats mares i pares de totes les novetats i notícies d’última hora i d’una manera més ràpida i còmoda.

El pas de la b a la v al cognom Calvó està tenint lloc en paral·lel a altres espais del municipi que fins ara escrivien Calbó. És el cas de la parròquia del barri Fortuny, que al 2017 va recuperar el Sant Bernat Calvó que ja s’havia fet servir anteriorment. Encara queden pendents, però, punts com l’avinguda que duu aquest nom, i on la senyalització continua contenint la lletra b.

tracking