Diari Més

Economia

Llum verda del Parlament perquè la Generalitat es faci càrrec del Sant Joan

La validació del Decret llei 1/2019 permet apartar 62.700.000 euros per a l’entitat de dret que assumeixi la gestió i governança de l’Hospital

Una imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan de Reus.

Llum verda del Parlament perquè la Generalitat es faci càrrec del Sant JoanOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament ha validat, en sessió d’aquest 6 de febrer, el Decret llei 1/2019, que permet la Generalitat i les entitats financeres del sector públic formalitzar operacions d’endeutament mentre no s’aprovin els pressupostos per al 2019. Un dels seus apartats fa referència directa a l’Hospital Sant Joan de Reus, i acorda apartar 62.700.000 euros per a l’entitat de dret públic que s’hauria de fer càrrec de la gestió i la governança del centre a partir del segon semestre de l’any. Suposa, així, un pas endavant en aquest procés, anunciat pel director del CatSalut, Adrià Comella, en una visita a Reus al desembre i que sembla haver començat a posar-se negre sobre blanc.

El decret, el qual havia estat publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat 10 de gener, ha rebut ara la llum verda del Parlament amb 60 vots a favor, 4 en contra i 65 abstencions. Durant el debat generat sobre aquest punt de l’ordre del dia, es va fer al·lusió explícita al centre sanitari reusenc. «Hem d’estar amatents», apuntava la diputada Teresa Pallarès (JxCat), a l’«entitat de dret públic que assumeix la prestació de serveis públics de salut a la ciutat de Reus i a la seva àrea d’influència amb l’assumpció dels passius financers derivats de la construcció de l’Hospital Sant Joan».

Construcció del centre

El punt que aborda el futur del Sant Joan de Reus és, en detall, l’1.2.b del Decret llei 1/2019, que fixa que «en el cas de les entitats del sector públic de la Generalitat, només es poden preveure noves operacions d’endeutament per l’import necessari per cobrir les amortitzacions previstes dins de l’exercici 2019, de manera que no s’incrementa el saldo viu de l’endeutament a 31 de desembre de 2018». El mateix punt concreta dues excepcions a la norma, una de les quals és «l’entitat de dret públic que assumeixi la prestació dels serveis públics de salut a la ciutat de Reus i la seva àrea d’influència, que pot augmentar el seu deute per l’import que es derivi de l’assumpció dels passius financers derivats de la construcció de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, fins a un màxim de 62.700.000 euros». La lletra a del mateix punt s’adreça al Consorci Hospitalari de Vic i la integració de la Fundació Hospital Sant Jaume de Manlleu, sobre la qual fixa el topall en 6.427.280 euros.

Durant l’explicació de l’article que aplega aquest àmbit, i que és el número 1, el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va apuntar que «dóna resposta a les necessitats inajornables, tant de la Generalitat com de determinades entitats del sector públic, i considera adient preveure l’autorització dels avals que estan previstos per al 2019». El segon punt d’aquest apartat –on es parla de l’Hospital Sant Joan de Reus–, afegia Aragonès, «fa referència a les entitats del sector públic», les quals «han de pagar quotes d’amortització d’operacions financeres de préstecs que s’han compromès en el passat».

Abans de finals d’any

Segons va anunciar Comella, la Generalitat assumirà, a través del CatSalut, el 100% de la gestió i la governança de l’Hospital Sant Joan de Reus, tant els CAP com la resta de l’atenció primària de Sagessa i també l’empresa de serveis Ginsa. Ho farà a través d’una nova entitat, íntegrament pública i que haurà d’haver entrat en funcionament, tal com va apuntar, «abans del 31 de desembre del 2019». El CatSalut es farà càrrec del dèficit que generi el Sant Joan al tancament de l’exercici 2018, el qual hauria de formalitzar-se en poques setmanes. Residències d’avis, escoles bressol i altres serveis de Sagessa –la part sanitària de la qual desapareixerà– queden fora de l’acord, que sí que inclourà l’Hospital de Cambrils i els CAP de Riudoms, L’Hospitalet, La Selva i el Marià Fortuny de Reus.

tracking