Diari Més

Comerç

Joieries del centre de Reus impulsen un canvi d'horari comercial «per conciliar»

Des del 15 de gener, les tardes de dilluns a divendres i durant els 4 mesos més fluixos, algunes botigues obriran de 16.30 a 20h

Una desena de joieries repartides als carrers del nucli han començat a implantar la iniciativa.

Joieries del centre de Reus impulsen un canvi d'horari comercial «per conciliar»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una desena de joieries del centre s’han posat d’acord per aplicar un canvi d’horari comercial, que tindrà impacte de dilluns a divendres durant les tardes, orientat a «facilitar la conciliació familiar» a través de «no mantenir els negocis oberts en unes franges i uns mesos on la demanda és menor». La nova fórmula consisteix, fonamentalment, en avançar 30 minuts l’obertura i el tancament dels establiments i passar, així, a oferir servei entre les 16.30 i les 20h quan abans es feia de 17 a 20.30h. El Col·legi de Joiers ha informat per carta els seus membres a Reus que la iniciativa, que resulta pionera a la ciutat, està en marxa.

La vigència dels nous horaris serà del 15 de gener al 31 de març i de l’1 d’octubre al 30 de novembre. La resta de l’any, coincidint amb les setmanes de vendes més fortes, l’estiu i el Nadal, les joieries recuperaran els horaris anteriors. L’adhesió a la iniciativa és voluntària i, per això, hi ha hagut establiments que no han fet cap modificació en les seves rutines. Alguns dels que sí que s’hi han sumat han retallat la mitja hora al moment del tancament però continuen igualment obrint a les 17h.

Des de la joieria Joiart expliquen que «aquests 30 minuts que hem guanyat es noten molt a l’hora d’arribar a casa abans i poder encara gaudir del dia» i precisem que «era mitja hora on entraven molt pocs clients». Els habituals «saben que hem fet el canvi, perquè les joieries que ens hem afegit a això ho hem fet públic a través de les xarxes i dels nostres mitjans, i s’hi adapten». Al seu torn, des de Serrano Joiers valoren que, des del 15 de gener, quan van posar en marxa el canvi a l’horari comercial, «no hem notat cap pèrdua, però sí que hem guanyat en seguretat». «Avançar el tancament ni que sigui 30 minuts», afegeixen, «entre que recollim i ho deixem tot enllestit permet que, quan sortim al carrer, encara hi hagi activitat, i així ja no hi ha aquell petit neguit que sempre existeix».

Entre els que han optat per mantenir els horaris d’atenció al públic tal com fins abans del 15 de gener hi ha la Joieria Espasa, des d’on valoren que la iniciativa «no té relació amb la conciliació familiar sinó amb que a aquelles hores hi ha menys clients perquè, si no, també es faria en dissabtes i en les èpoques de més vendes», i sostenen que «no podem estar tancats quan hi ha moviment al carrer». «Si es tracta de conciliar», apunten, «fem el pas i tanquem a les set». En relació a l’activació de la proposta, precisen que «hauria estat millor esperar una mica, parlar-ne més i trobar la manera d’arribar a un consens més ampli abans de posar-la en marxa».

Aplicar la proposta més àmbits

La presidenta d’El Tomb de Reus, Gemma Molner, valora positivament la iniciativa del grup de joiers, l’èxit de la qual s’analitzarà i podria acabar servint com a model per aplicar-lo a altres àmbits. Molner precisa, amb tot, que una aplicació de la Reforma Horària com a tal, «que realment ajudés a la conciliació, hauria de tenir lloc alhora en tots els àmbits i hauria de ser directament sobre la forma de vida perquè tothom en sortís beneficiat». És per això que «tal com estan les coses ara, està bé reduir les hores a l’hivern i mantenir-les a l’estiu», la fórmula per la qual han apostat els joiers. «El que caldria, a nivell general, seria un sistema per anar tots igual i, si es fes, avançar-ho més que mitja hora», conclou Molner. Reus va ser una de les ciutats implicades en el procés per configurar la Reforma Horària.

tracking