Diari Més

Cultura

L'Orfeó Català, l'Orfeó Reusenc i la Coral Regina de Manlleu uneixen tradició coral al Palau de la Música

El concert conjunt clou la present edició del projecte Xarxa Coral, que busca establir vincles entre diferents cors de Catalunya

L'Orfeó Català, l'Orfeó Reusenc i la Coral Regina de Manlleu actuant conjuntament al Palau de la Música en el marc del projecte Xarxa Coral.

L'Orfeó Català, l'Orfeó Reusenc i la Coral Regina de Manlleu uneixen tradició coral al Palau de la MúsicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Orfeó Català, l'Orfeó Reusenc i la Coral Regina de Manlleu han actuat conjuntament aquest diumenge al Palau de la Música per posar fi al projecte Xarxa Coral d'aquest any, que té com a objectiu establir sinergies entre cors i obrir l'escenari modernista a agrupacions de tot Catalunya. L'Orfeó Reusenc ha iniciat un concert que ha repassat obres de compositors de diverses èpoques i estils, des del renaixentista Cristóbal de Morales a Lluís Llach. Després de les actuacions en solitari de les tres formacions, han interpretat conjuntament temes com 'L'estaca' de Llach o 'Veles e vents' de Raimon. El concert ha coincidit amb la Diada de l’Antic Cantaire, en la qual l'Orfeó Català ha convidat antics components per interpretar la part comuna final. Més de 150 cantaires a l'escenari han culminat la trobada amb 'El cant de la Senyera'.

La present edició de la Xarxa Coral ha finalitzat amb l'Orfeó Català fent d'amfitrió de les formacions de Reus i de Manlleu, que han tingut l'oportunitat d'exhibir el seu repertori gràcies a un «projecte de germanor», tal i com l'ha definit Pablo Larraz, director de l'Orfeó Català.

Les tres corals han ofert un repertori variat en compositors i èpoques, des de Cristóbal de Morales (1500-1553), gran mestre de la polifonia renaixentista, a John Rutter (1945), un dels creadors més destacats de música coral actual. Gran part del repertori l'ha copat compositors actuals de diverses procedències, així com harmonitzacions de cançons populars i del moviment de la Nova Cançó.

El cor de Reus, dirigit per Albert Galcerà, ha escollit 'Vestida de nit' de Càstor Pérez per obrir una trobada il·luminada per la llum que travessava els vidres modernistes del Palau. Dos temes de Lluís Llach, 'Amor particular' i 'País petit', han obert el camí a un concert on les cançons del cantautor de Verges han tingut un protagonisme especial.

I és que la Coral Regina de Manlleu, dirigida per Jordi Lluch, també ha escollit un tema de Llach, 'La gallineta', dins de les cinc cançons que ha interpretat aquest diumenge al migdia. Josep Baucells, Ola Gjeilo i Vaclovas Augustinas han estat els altres autors interpretats.

El cor de Manlleu ha donat pas al moment en solitari de l'Orfeó Català, on no hi ha faltat obres d'Edward Elgar, habitual del repertori de l'Orfeó, del qual n'han interpretat 'The dance' i Lullaby'. El cor del Palau de la Música ha cantat també tres temes del 'Retaule de cançons' catalanes d'Albert Guinovart (1962), com a prèvia a l'última part del concert on les tres agrupacions han compartit escenari.

Cant comú amb els antics cantaires de l'Orfeó Català

La part més esperada del concert ha arribat amb les tres formacions plegades dalt de l'escenari i l'Orfeó Català convidant a excantaires a sumar-se a aquesta cantada final. La cloenda de la Xarxa Coral d'aquest any ha coincidit, doncs, amb la Diada de l’Antic Cantaire, jornada que es fa per mantenir el vincle de l’Orfeó amb els cantaires que n’han format part al llarg dels anys i reconèixer la seva tasca i compromís.

Tots junts han interpretat cançons tradicionals catalanes com 'L'estaca' de Lluís Llach i 'Veles e vents' de Raimon, precedint la peça xinesa 'Molihua', que la formació del Palau va cantar durant la seva gira per la Xina. El concert ha culminat amb un emocionant 'El cant de la Senyera' i el públic dempeus contribuint a la tornada, un comiat final entre crits de «llibertat».

Projecte Xarxa Coral

El projecte Xarxa Coral es va iniciar l'any 2013 amb la Coral Nit de Juny de Palafrugell i la Coral Polifònica de Vilafranca, amb concerts de l’Orfeó a aquestes localitats i un concert final conjunt al Palau. L'octubre passat l’Orfeó va actuar al Teatre Fortuny de Reus i aquest dissabte ha actuat a l'església Santa Maria de Manlleu juntament amb la Coral Regina.

tracking