Diari Més

Benestar

Gairebé 2.000 persones amb més de 80 anys viuen soles a casa seva a Reus

Un nou model del servei de teleassistència domiciliària, personalitzat i que suma terminals, arribarà enguany a més veïns grans o dependents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població de persones majors de 80 anys a Reus es fixa en 5.723, segons el padró del 2017. D’aquestes, amb xifres facilitades per l’Ajuntament, fins a 1.927 –més d’un 33%– viuen soles a casa seva i altres 2.159 viuen en parella amb una persona d’edat similar. Per millorar les condicions del col·lectiu, i de totes les persones a partir de 65 anys o dependents, l’Ajuntament posa en marxa un nou model del servei de teleassistència domiciliària que suposa «un augment de 182 terminals i una atenció més personalitzada». L’any passat va tancar-se amb 1.800 usuaris del servei i enguany, tal com precisava ahir la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, la previsió és assolir-ne els 2.000. El pressupost destinat a aquest àmbit passa de 235.000 a 253.000 euros i la rebaixa al preu dels aparells –que abans valien 15,6 euros i ara, 13,2– «permetrà arribar a més persones». La despesa per als usuaris, que té un copagament d’entre els 4 i els 10 euros, es mantindrà.

El 79% de les persones que recorren al servei de teleassistència domiciliària són dones i la meitat tenen 85 anys o més. Amb el nou model, la llista d’espera «ha quedat a zero». El sistema compta amb un mecanisme de valoració que permet, tal com explicava Vilella, ajustar les prestacions a les necessitats de cada persona: hi ha usuaris a qui se’ls hi fa una trucada cada 60 dies, d’altres a qui se’ls truca cada 30 dies i que compten amb dispositius de seguretat i un grup que rep trucades cada 10 dies. Al 2018, des del centre d’atenció es van gestionar 62.560 trucades i es van fer 2.487 visites domiciliàries. Fins a 65 veïns de Reus tenen instal·lat un detector de gas i altres 77 el tenen de fum.

«Ara estic molt més tranquil·la»

Al març, i com a novetat, l’empresa que ofereix el servei, Tunstall, obrirà a Reus una delegació fixa. Ara, la ciutat disposa d’una unitat mòbil per atendre situacions d’emergència. Una de les persones que gaudeix del servei de teleassistència, Maria de l’Alba Garriga, explicava ahir que «la meva germana em va dir que ho provés i ara estic més tranquil·la».

tracking